Foreman se v 55 letech vrací do ringu

Houston - V 55 letech se zachtělo Georgi Foremanovi znovu obléci boxerské rukavice a poměřit v ringu síly s mladšími borci. Někdejší idol ze Spojených států v úterý v Houstonu řekl tamní televizní stanici KRIV, že už déle než měsíc znovu trénuje, aby se dostal na soutěžní váhu pod sto kilogramů.

Foreman se s boxem loučil již dvakrát: nejprve v roce 1977, než se začal věnovat práci duchovního, pak se ale vrátil a coby pětačtyřicetiletý boxer se stal historicky nejstarším šampionem těžké váhy. Se slovy "tentokrát definitivně" pak opustil provazy v listopadu 1997; na kontě měl bilanci 76 vítězství a pěti porážek.

Majitel olympijského zlata již z roku 1968 začal s přípravou 10. ledna, přesně v den 55. narozenin. V plánu má prý jen jediný zápas. "Začal jsem makat na tom, abych se dostal pod 225 liber (101 kilogramů). Pokud se mi to povede, budu ještě v jednom
zápase boxovat," uvedl Foreman.

Divákům poté prozradil, že se mu podařilo již shodit 25 liber, což je jedenáct kilo. Připustil, že jej lidé budou považovat za blázna a dělat si z něj legraci. "Hodně lidí si řekne: 'Hele, ty ses zbláznil. To nedokážeš', ale takové řeči jsem slýchal už od devatenácti," nedělal si z veřejného mínění těžkou hlavu.

Jeho posledním soupeřem v ringu byl v roce 1997 krajan Shannon Briggs, největší obdiv sportovního světa si ale Foreman vysloužil, když ve 45 letech porazil Michaela Moorera a získal mistrovské pásy organizací WBA a IBF. K nejsledovanějším patřily jeho souboje s Joem Frazierem či legendárním Muhammadem Alim. Šampionem těžké váhy se stal dvakrát.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Box, Houston, Muhammad Ali