Peter O’Reilly, viceprezident NFL, hovoří o přijetí flag fotbalu pro olympijské...

Peter O’Reilly, viceprezident NFL, hovoří o přijetí flag fotbalu pro olympijské hry v roce 2028. | foto: AP

Výkvět NFL touží po olympijské medaili. Dojde na duel s Čechy?

  • 15
Vycítili jedinečnou šanci, jak se protlačit na olympijské hry. Díky flag fotbalu, bezpečnější variantě amerického fotbalu, můžou hvězdy NFL pomýšlet na zlato z Los Angeles 2028, kde bude mít sport s vlaječkami na opascích premiéru. A okamžitě se začaly hlásit o místa.

Flag fotbal čeká olympijské poprvé, přestože historii má už téměř osmdesátiletou. Nejpopulárnější je logicky právě ve Spojených státech, odkud pochází.

Kriket, flag fotbal, baseball, softbal, lakros, squash. Olympiáda se rozrůstá

Ale nemyslete si, že v tuzemských končinách by snad byl disciplínou neznámou. Ve světovém žebříčku jsou české ženy dokonce jedenácté, muži jsou na tom hůř, ale olympijská vidina nemusí zůstat jen snem. Zatím totiž není vůbec jasné, kolik výběrů se v zámoří představí a jaký bude kvalifikační klíč.

„Máme oprávněný nárok pomýšlet na to, že v kvalifikaci o olympijský turnaj rozhodně nebudeme do počtu,“ vzkazoval koordinátor rozvoje českého flag fotbalu Bohuslav Rom poté, což Mezinárodní olympijský výbor přijetí sportu před pár dny potvrdil.

Bohuslav Rom a jedna z jeho svěřenkyň z Příbram Bobcats

Kdyby se to povedlo, může dojít i na střet s americkými miliardáři.

„Bylo by boží vytvořit olympijský supertým,“ zasnil se Tyreek Hill, hvězda Miami Dolphins a jeden z nejlepších ofenzivních hráčů v NFL.

Na jeho slova se lapily další persony příbuzného sportu, který se na rozdíl od flag fotbalu hraje kromě dalších rozličností ve výstroji a na větším hřišti.

„Jedu! V atletice olympijské zlato nevyhraju, ale flag fotbal? Ten já umím, to vám povím,“ rozhlásil Micah Parsons, elitní obránce Dallas Cowboys.

Hned začal vyjmenovávat, koho by si v týmu představoval. A netroškařil, vytipoval mladé hvězdy, které budou v době olympiády na vrcholu. Ja’Marr Chase, CeeDee Lamb nebo Justin Jefferson.

Micah Parsons, elitní obránce Dallas Cowboys.

Dokonce i jeden veterán se přihlásil. Robu Gronkowskému, čtyřnásobnému vítězi Super Bowlu, bude v době konání losangeleských her devětatřicet. Už má po kariéře, přivydělává si coby televizní expert a několikrát odmítl, že by se (už podruhé) vrátil k hraní.

Jenže zlatá medaile ho vábí.

„Můžou se mnou počítat. Jen tedy doufám, že mě vezmou rovnou a nebudou mě chtít vidět v akci,“ rozesmál se.

Jako by si američtí fotbalisté mysleli, že si jednoduše řeknou o místo, přijedou na turnaj a bez zaváhání triumfují.

Tak snadné to ale být nemusí. Zaprvé mají Spojené státy svůj flagfotbalový tým, který vyhrál poslední čtyři světové šampionáty. A řekněte takovým borcům, že o olympiádu přijdou kvůli drobet nabubřelým boháčům z jiného sportu. Zadruhé návrh, který MOV přijímal, se o účasti profesionálů z NFL nezmiňoval.

Rob Gronkowski jako hráč Tampa Bay Buccaneers

Pro ligu amerického fotbalu by ale byly olympijské hry perfektní reklamou.

„Vidím v tom skvělou příležitost, aby lidé po světě pochopili, jak krásný sport je americký fotbal,“ pronesl Roger Goodell, komisionář NFL.

Soutěž je ochotná vyjít hráčům maximálně vstříc, aby mohli o místo v týmu zabojovat a posléze se i her účastnit. Má dobře spočítané, jaký finanční zisk se s tím pojí.

A hráči? Ti si chtějí hlavně užít. „Všechny přejedeme,“ hlásí sebevědomě Parsons. No jen aby.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž