Co slibují Evropské hry? Netradiční sporty i rekordní českou výpravu

  • 0
Někteří jim přezdívají malá olympiáda na evropském kontinentu. Letošní ročník velkolepých Evropských her se koná v jedenácti polských městech, kde bude soutěžit více než sedm tisíc účastníků. Co za akci se mezi 21. červnem a 2. červencem chystá a jací čeští sportovci na ní budou chtít zazářit?

Třetí v pořadí

Ohňové efekty na slavnostním zakončení Evropských her v Baku.

Hry pořádané Evropským olympijským výborem jsou poměrně mladé, a tak se letos v Polsku uskuteční teprve jejich třetí ročník. Od roku 2015 se pořádají každé čtyři roky, prvním hostitelem bylo ázerbájdžánské hlavní město Baku, odkud čeští sportovci přivezli dvě stříbra a pět bronzů.

V roce 2019 se pořadatelství zhostil běloruský Minsk, kde si Češi počínali mnohem lépe, když nakonec vybojovali dvě zlaté, pět stříbrných a šest bronzových medailí.

„Letošní počet cenných kovů si netroufám tipovat. Vytvořila se nová skupina sportovců, že to nedokážu odhadnout,“ podotýká šéf výpravy Martin Doktor, kterému se Polsko zamlouvá. „Nestává se často, že máme takto vrcholný multisportovní kousek za humny. Bylo by fajn, kdyby toho fanoušci českého sportu využili a přijeli fandit,“ nabádá.

29 sportů

Pohled na stadion Hayward Field v Eugene, kde se koná atletické mistrovství...

V Polsku se propojí tradiční i nové olympijské disciplíny s neolympijskými. Dvanáct sportů využije Evropské hry jako ME, v devatenácti se bude bojovat o kvalifikaci do Paříže. Buď se budou přímo rozdělovat olympijské kvóty, nebo se budou získávat body do žebříčku.

„Česko má zástupce ve všech sportech kromě plážové házené a breakingu,“ říká Doktor. Z tradičních disciplín se předvedou například atleti, moderní pětibojaři, rychlostní kanoisté, vodní slalomáři či šermíři.

„Z nových olympijských sportů je to například sedmičkové ragby nebo BMX freestyle,“ doplňuje Doktor. Vůbec nejdůležitější budou Evropské hry pro boxery, kteří v nich zabojují o 22 kvalifikačních míst na olympiádu. „Ale zajímavé budou pro diváky určitě i teqball nebo padel.“

Česká výprava

Slavnostní zahájení. Čeští vlajkonoši, tenistka Petra Kvitová a basketbalista...

„Máme skoro dvojnásobnou výpravu než minule,“ komentuje Doktor rekordních 248 českých sportovců, kteří se do polských měst vydají. „To je dvakrát tolik účastníků, než jezdí na olympijské hry,“ připomíná.

Ze zvučných jmen chybí například judista Lukáš Krpálek, jenž se nezapojí do soutěže družstev, či oštěpař Jakub Vadlejch. Do sestavy se naopak po zranění vrací tyčkařka Amálie Švábíková, ambice má i koulař Tomáš Staněk. „Atleti ale fungují jako samostatná jednotka, takže jejich nominace se může ještě měnit,“ podotýká Doktor.

V rychlostní kanoistice zabojuje jedenáctinásobný evropský šampion Martin Fuksa, který pojede jen pětistovku na singlu i na deblu s bratrem Petrem. „V dějišti her mají jen malé jezero, takový koupák, kam by se kilometrová trať nevešla,“ vysvětluje Doktor, dvojnásobný olympijský šampion v rychlostní kanoistice z Atlanty. Pomýšlet na medaili jistě bude i slalomář Jiří Prskavec.

Tradičně silní budou sportovní střelci, v cyklistice se může blýsknout bronzová medailistka z loňského ME v BMX freestyle Iveta Miculyčová. Naději mohou mít i moderní pětibojaři nebo třeba šermíř Alexander Choupenitch.

Jedenáct měst

OHŇOSTROJ NAD VARŠAVOU. Ceremoniál, při němž Polsko otevřelo stadion ve...

Nejvíce disciplín pojme Krakov, na Slezském stadionu v Chořově budou o medaile bojovat atleti. „Důležitá je pro nás také Vratislav, kde se koná sportovní střelba.“ Dalšími pořadatelskými městy jsou například Tarnov, Osvětim nebo Krynica Zdrój.

„Zajímavostí jsou určitě i skoky na lyžích v Zakopaném,“ připomíná Doktor. „Ač se jedná především o zimní sport, jeho letní varianta je v Polsku velmi oblíbená.“

Krakov

Krakov, Polsko.

V metropoli Malopolského vojvodství bude centrum Evropských her a sportovní nadšenci v něm uvidí jedenáct disciplín. „Například právě rychlostní kanoistiku, vodní slalom, moderní pětiboj nebo šerm,“ vyjmenovává Doktor.

„Krakov je nejnavštěvovanější město v Polsku, tudíž hodně lidí může hry spojit s turisticko-kulturním zážitkem,“ popisuje Doktor. „Některé sporty se budou snažit pořadatelé nacpat do centra, aby přilákali co nejvíce lidí třeba na teqball nebo padel.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž