Dvořák se bude šetřit, ale stejně usiluje o rekord

P r a h a - Tomáš Dvořák jde znovu do boje s velkou metou atletického desetiboje. V sobotu a v neděli se na mítinku ve francouzském Talence bude snažit zlepšit svůj světový rekord a dosáhnout devíti tisíc bodů. "Pokusím se o to. Dám do toho srdce i tělo," řekl. V cestě za výkonem snů však stojí jeho vlastní rozvaha a obavy o zdraví.

Necelé dva měsíce zbývají do olympijských her a Dvořák úzkostlivě pečuje o zraněné pravé koleno. Proto plánuje, že nejméně ve dvou z deseti disciplín nevydá všechny síly a nebude riskovat, že se bolístka zhorší. "Možná mi bude chybět pár bodíků z disciplín, kde nejsem rozhodnut podávat stoprocentní výkony," pravil Dvořák. Zejména v sobotu své úsilí omezí. Téměř jistě se mu tak nepodaří zopakovat skvělý první den z posledního mítinku v Götzisu, kde měl k novému rekordu blízko.

Ve výšce chce Dvořák skončit soutěž po pokusech na 195 centimetrech, což je 14 centimetrů pod hranicí jeho osobního rekordu. V dálce možná využije jenom jednu ze tří možností. "Uvidím, jestli svým slovům dostojím," řekl Dvořák. "Ale když nebudu hloupý, jsem schopen kvalitního výkonu, i pokud by první den nebyl super. Mám své dny, kdy mě koleno nebolí. Ale budu se muset snažit udělat ty body jinde. V tom jsem pevně rozhodnutý."

Problémy s dlouhodobě zraněným pravým kolenem Dvořáka ovlivnily ve všech třech letošních závodech. Po bolestivé příhodě v Götzisu byl dvakrát na vyšetření u specialisty v Německu a do postiženého místa dostal od té doby tři homeopatické injekce, poslední v úterý. O víkendu v Talence budou Dvořákovi nablízku dva špičkoví odborníci, Alexander Jončev, šéf kliniky ve Stuttgartu, a Pavel Kolář, považovaný za nejlepšího fyzioterapeuta v Česku.

Přes to všechno není atakování světového rekordu vyloučeno. Dvořák má za sebou intenzivní dvoutýdenní trénink a cítí se ve formě. "Musel jsem se k tomu propracovat, ale z tréninku jsem v posledních dnech vždycky odcházel s výborným výkonem," řekl Dvořák. "Cítím se líp než před Götzisem. Doufám, že to tak bude i v den závodu." Před dvěma měsíci v Götzisu vyhrál Dvořák výkonem 8900 bodů. Šanci na rekord tehdy ztratil teprve v závěru závodu, kdy už ho trápila bolest kolena. Ke světovému rekordu mu chybělo 94 bodů.

Dvořák má v Talence ještě zvláštní motivaci navíc. Může potřetí překonat hodnotu bývalého světového rekordu Američana Dana O'Briena. Ten v roce 1992 právě v Talence dosáhl 8891 bodů, dodnes je to nejlepší výkon mítinku. "Chtěl bych s tím něco udělat," řekl Dvořák.

V Talence se sejde jen úzká konkurence. Ze světové špičky tam budou Estonec Erki Nool, Islanďan Jon Arnar Magnusson, Maďar Attila Zsivoczky a Roman Šebrle. Pak už jen všichni nejlepší francouzští závodníci, pro které je mítink domácím šampionátem.

Účast na poslední chvíli odvolal další reprezentant Jiří Ryba. S Dvořákem tak včera odletěl jenom Šebrle. "Cítím se jako na konci sezony. Od Götzisu byly samé závody, potřeboval bych přitrénovat," tvrdí Šebrle.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž