Dvojskif je velká výzva

Račice - Riskantní experiment posadit na jednu loď dva postavou sotva souměřitelné veslaře se vyvedl. Druhý ve Světovém poháru Václav Chalupa, 195 cm a 96 kg, a mistr světa skifu v lehké váze Michal Vabroušek, o 14 cm menší a 23 kg lehčí, vyhráli o délku světlé lodě finále dvojskifu na mistrovství republiky. "Co v nás zbylo, jsme vydali, prohrát jsme nechtěli," řekl Chalupa o slavné premiéře dvě hodiny poté, co potřinácté zvítězil na skifu. Vabroušek zvládal podobný handicap, i on měl za sebou vítězný závod.

Před mistrovstvím republiky absolvovali narychlo pouze tři tréninky. "Hlavně abych mu moc nevadil," umiňoval si Vabroušek před závodem. "Snažím se Vaška okopírovat co nejvíc, aby si mohl jet své tempo." "Michal se musí víc přizpůsobit, je na háčku, a já jsem tempo extrémně nenatahoval," vypozoroval Chalupa.

Finálový stres, vysoký závodní šlág, soupeři v dohledu, tak explodovala ta opravdová zkouška. "Byla tam spousta nepřesností, cítili jsme, jak to lodi ubližuje," řekl Chalupa. "Stálo nás to sílu navíc a také setinku po setince, někde možná vteřinu."

Extrémně složená posádka má být strategickým tahem do budoucna. Příští rok vyjet na Světový pohár, za dva roky na mistrovství světa a snad i na olympijské hry 2004.

"To by ovšem vyžadovalo tvrdý trénink a také abych svou svalovou hmotu zvýšil aspoň na osmdesát, když ne na pětaosmdesát kilo," uvažuje Vabroušek. O dvacet kilogramů přibrat oproti dnes pro Vabrouška závaznému limitu lehkých vah 72,5 kg. "Jak jinak než za pomoci nechvalně známých podpůrných prostředků, samozřejmě těch čistých," dodává lehká váha.

"Je to pro mne velká výzva," pravil Chalupa.

Skifaři Chalupa a Vabrouškem svůj první společný závod vyhráli


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž