Dvě skokanky do vody si řekly o Evropu

Pardubice - Minimálně dvě české skokanky do vody budou startovat na evropském juniorském šampionátu. Při mezinárodním mistrovství republiky v Pardubicích si o nominaci řekly domácí Natálie Jiroutková a Tereza Zákostelská z pražské Slavie.

"Navrhneme jejich účast. Po celé nominační období skákaly přes požadovaný limit," řekla Marie Čermáková, předsedkyně skokanské sekce Českého plaveckého svazu.

V závěru července by se však mohla do italského Terstu vydat početnější výprava. O nominaci se za měsíc při mezinárodních závodech v německém Waldkraiburgu pokusí pražské závodnice Sandra Guthová a Lucie Prokešová.

"Nominační požadavky jsou ale tvrdší než dříve, protože se nám v poslední době na mistrovství Evropy příliš nedařilo," upozornila Čermáková.

"Jsem ráda, že dvě děvčata limity splnila. Ale spokojená budu až tehdy, když na šampionátu skončí v první polovině konečného pořadí." Při pardubickém mistrovství posbíraly české skokanky jedenáct medailí, z toho šest zlatých. Tři z nich zůstaly doma. "Trenér Gulov ale nebyl příliš spokojen," podotkla Čermáková.

Diana Dvořáková vyhrála závod na jednometrovém prkně. Ve stejné disciplíně skončila třetí Zuzana Dušková. A stříbro vybojovala Jiroutková na věži, kde skočila i limit pro účast na evropském šampionátu.

"Umí ale skákat i z obou prken, mohla mít další medaili. Na třímetrovém vedla, pokazila však jeden obtížný skok," řekla Čermáková.

Z kvarteta zahraničních výprav byli nejúspěšnější Švédové. Nejpočetnější výprava získala 28 medailí, sedm z nich bylo zlatých.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž