Doktor se opět chystá na dračí loď

Praha - Rychlostní kanoista Martin Doktor se po olympiádě v Athéna opět posadí do dvaadvacetičlenné posádky dračí lodě, aby se svými kolegy navázal na letošní výrazné úspěchy české sestavy z mistrovství světa. Šampionát se příští rok koná v čínské Šanghaji. Doktor se na závody na velké lodi už nyní těší.

Letos český tým přivezl z mistrovství Evropy v Itálii kompletní sbírku medailí a na světovém šampionátu v Poznani získal zlato na pětistovce, dvě stříbra (200 a 2000 m) a bronz na 250 metrů. Na kilometru navíc skončil o jedinou setinu čtvrtý v nejtěsnějším závodu historie, neboť do cíle přijely čtyři lodě v rozmezí devíti setin. "Byl to úspěšný rok a rádi bychom to v další sezoně zopakovali," uvedl Petr Klíma, předseda České asociace dračích lodí, sám aktivní člen posádky.

V příští sezoně bude v Praze 12. a 13. června tradiční Festival dračích lodí na Vltavě mezi Karlovým a Mánesovým mostem, při kterém se očekává účast více než dvaceti týmů z celého světa. Tentýž podnik bude rovněž závodem Světového poháru, na který se již přihlásilo dvanáct špičkových posádek.

Asociace připravuje také Bohemia Cup, sérii závodů v českých městech. Mistrovství světa posádek je příští rok na programu od 14. do 18. dubna v Kapském městě a český tým obsadí prvně také kategorii mix, v níž musí být v lodi osm žen.

Mistrovství Evropy se koná v srpnu v britském Stocktonu a kvůli SARS z letošního roku přeložený světový šampionát zemí bude v Šanghaji v říjnu. "Těším se na to," prohlásil Doktor, který do české sestavy naskočí po Aténách na mistrovství v Číně.

Posadí se, stejně jako loni, na pozici háčka vedle kapitána a dalšího zkušeného rychlostního kanoisty Petra Procházky zvaného "Čáp". "Je to velká zodpovědnost za celou posádku," upozornil Doktor.

Začátky závodů dračích lodí se datují přes 2000 let zpět do Číny, v České republice se jezdí od roku 1997 a reprezentační tým startoval poprvé na mistrovství světa i Evropy až v loňském roce. Tehdy s Doktorem v sestavě získal hned titul mistrů světa na nejkratší trati.

Tým má dvacet pádlujících členů, kormidelníka a bubeníka, který určuje taktiku a tempo. Jezdí se na tratích 250, 500, 1000 a 2000 metrů, na níž se také zatáčí. Loď má 12,5 metru a je pro všechny posádky stejná, tak jako pádla. "V tom je tento sport spravedlivý, záleží na sehranosti posádky," uvedl Klíma.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž