Do třetice mistrem světa Jagudin

N i c e - Svůj třetí titul mistra světa v kategorii mužů získal ve francouzském Nice ruský krasobruslař Alexej Jagudin, přestože se svou dnešní volnou jízdou nebyl spokojen. Jeho největší soupeř a krajan Jevgenij Pljušenko, po krátkém programu druhý, však hodně kazil a klesl až na čtvrtou pozici. Druhý skončil Kanaďan Elvis Stojko, bronzovou medaili získal Michael Weiss ze Spojených států. Vítězný bruslař předvedl za zvuků Pucciniho Tosky dva čtverné skoky, včetně nejobtížnější kombinace čtverného a trojitého toeloopu.

Jeho jízda však obsahovala i dva výrazné skokanské nezdary. V plánované kombinaci trojitého axela a trojitého toeloopa dokázal druhý ze skoků dotočit jen jednou a pokles
fyzických sil dokumentoval i závěrečným pádem při trojitém lutzu. Výrazně vyšší nebyly ani Jagudinovy známky za umělecký dojem.

Obhájce titulu jevil známky rozladění, musel totiž čekat, jak na jeho nevýrazný výkon odpoví jeho největší konkurent a nedávný česrvtý mistr Evropy Pljušenko. ten však upadl při čtverném toeloopu a už se nedostal do tempa. Dva rozhodčí jeho volnou jízdu dokonce ocenili až jako pátou. Výsledkem je umístění za stupni vítězů.

O stříbrnou a bronzovou medaili se tak podělili zámořští závodníci. Stojko postoupil ze čtvrtého místa po krátkém programu na druhé a Weiss, podporovaný z hlediště, v němž se sešlo zhruba sedm tisíc diváků, sice nepočetnou, ale  hlasitou skupinou amerických fanoušků, uhájil třetí pozici. Český reprezentant Lukáš Rakowski obsadil v pondělí 21. místo v kvalifikační skupině B a do hlavní soutěže se neprobojoval.

Muži - konečné pořadí:
1. Jagudin (Rus.) 2,0 bodu, 2. Stojko (Kan.) 5,4, 3. Weiss (USA) 5,6, 4. Pljušenko (Rus.) 6,0, 5. Čcheng- ťiang Li (Čína) 12,0, 6. Abt (Rus.) 15,6, 7. Jeannette (Fr.), 8. Čeng-sin Kuo (Čína) oba 16,0, 9. Restencourt (Fr.) 16,4, 10. Honda (Jap.) 17,2.

Bronzový medajlista Michael Weiss ze Spojených států


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž