Trenér Martin Doktor

Trenér Martin Doktor | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Děti mají o sport menší zájem, naříká šéftrenér kanoistů Martin Doktor

  • 2
Jezdil na kole podél trati, na řídítkách upevněný blok s časovým programem a vlastními poznámkami. "To je moje trenérské kolo," říkal Martin Doktor. V Račicích zažil dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996 o víkendu křest v nové roli. Loni v září se stal šéftrenérem reprezentace.

Nesvrběly ho ruce? "Já si zazávodil ze břehu, když jsem šlapal podél trati." Dvě druhá místa deblkajaku Horský– Štěrba a čtyřkajaku ho mile překvapila. "Jdeme po dobré cestě." V Račicích měl obří kádr 39 reprezentantů.

Postupně jej bude zužovat. "Na mistrovství světa do Kanady pojedou jen ti nejlepší. I tak nás to bude stát milion korun." Rozpočet svazu je kolem tří a půl milionu. "Jsme chudší sport," říká Doktor.

Někteří ze soupeřů v době ekonomické krize řeší ještě větší trable. "Američané si musejí připlácet sami 5 000 dolarů, aby mohli na Světové poháry do Evropy. A Maďaři jsou úplně v háji, pojedou jen doma v Szegedu."

Doktor dřív patřil k tuhým kritikům systému reprezentace. Teď přichází s vlastní vizí. "Pár řešení mám, ale o těch nemá cenu mluvit, dokud nebudou peníze." Zatím improvizuje.

Mnozí reprezentanti trénovali neefektivně. "Objemy jsou jedna věc, kvantita a kvalita věc druhá. To chci změnit. Ale je to běh na dlouhou trať."

Největší problém nejen rychlostní kanoistiky vidí jinde: "Nejsou lidi. Ubývají. Děti mají o sport menší zájem. Sedí u počítačů, chatujou a sport dělají už jen virtuálně. Ale ta počítačová vlna snad opadne."

Doktor sám k tomu chce napomoci vzkříšením prestiže kanoistických sportovních tříd. "Musí se z nich udělat exkluzivní výběrový klub, kam se ty děti budou tlačit. Jako za mých časů." Tehdy byli žáci sportovních tříd komplexně zabezpečeni stravováním i vybavením, pracovali s nimi přední trenéři. "Tak to musí zase být. Ale to jsme zase u těch peněz..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž