Chorvatská slalomářka soupeřky znemožnila, muže zaskočilo počasí

S e s t r i e r e -
Janica Kosteličová přemohla bolestivé zranění boku z tréninku a podruhé v sezoně suverénně vyhrála slalom Světového poháru. Závody mužů, sjezd a obří slalom, znemožnilo ve Val d'Isére špatné počasí. Sedmnáctiletá Chorvatka před týdnem zvítězila v Serre Chevalier s obrovským náskokem 1,78 vteřiny, nyní deklasovala zbytek startovního pole o 1,12 vteřiny a vrátila se na první místo celkového pořadí. Kosteličová v pátek spadla v tréninku, narazila si bok a uvažovala o tom, že slalom v Sestriere vynechá. "V sobotu jsem po tréninku bolestí skoro brečela," přiznala slalomářka, ale nakonec se na start postavila a po prvním kole vedla o půl vteřiny před Rakušankou Renatou Götschlovou, která druhé kolo nedokončila. Ve druhé jízdě si Kosteličová brilantně proklestila cestu k cíli a jasně vyhrála. "Druhé kolo mě bavilo. Branky byly postaveny obtížně s častými změnami rytmu, což mi vyhovuje," pochvalovala si vítězka. Druhá skončila další z mladých nadějí, Anja Pärsonová. "Nejela jsem podle svých představ, ale Janica má takovou formu, že je nyní ve slalomu neporazitelná," řekla osmnáctiletá Švédka. Ani jeden ze dvou závodů muži ve Val d'Isére nejeli. V sobotu pořadatelé zrušili sjezd pro husté sněžení a špatnou viditelnost. Start nejprve posunuli o půl hodiny a věřili, že se počasí umoudří, ale o pár minut později se rozhodli závod odvolat. Náhradní závod se uskuteční 17. prosince ve Val Gardeně, kde by se měl jet v sobotu ještě jeden sjezd.

Obří slalom v neděli skončil poté, co do cíle dojel dvaadvacátý lyžař v prvním kole. Závod byl pro husté sněžení a špatnou viditelnost zrušen. Náhradní se pojede ve slovinské Kranjske Goře na konci prosince.

Pořadatelé pustili závodníky na trať ve víře, že sněžení ustane. Stal se však opak, povětrnostní podmínky se zhoršily a závod byl stejně jako sobotní sjezd zrušen.

Slalom žen: 1. Kosteličová (Chor.) 1:39,36, 2. Pärsonová (Švéd.) - 1,12, 3. Saioniová (Fr.) - 2,08, 4. Bakkeová (Nor.) - 2,64, 5. Richardová (Fr.) - 2,72, 6. Eggerová (Rak.) - 2,81, 7. Rieglerová (N. Zél.) - 3,01, 8. Koznicková (USA) - 3,14, 9. Vidalová (Fr.) - 3,29, 10. Pretnarová (Slovin.) - 3,54... Kurfürstová nedokončila 1. kolo.

Pořadí slalomu: 1. Kosteličová 250, 2. Saioniová 196, 3. Bakkeová 190.

Celkové pořadí SP: 1. Kosteličová 420, 2. Dorfmeisterová (Rak.) 342, 3. Kostnerová (It.) 319, 4. Götschlová (Rak.) 287, 5. Cavagnoudová (Fr.) 280.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Serre Chevalier