Chalupa v rozjížďce prohrál o vteřinu

  • 1
Lucern - Šest českých lodí postoupilo do nedělních finálových jízd závěrečného závodu Světového poháru ve veslování v Lucernu. Semifinálové rozjížďky v sobotu na švýcarském jezeře Rotsee vyhrály skifařky Miroslava Knapková a lehká váha Daniela Nacházelová a dvojskif Ondřej Synek, Milan Doleček.

 Z druhých míst postoupili do finále skifař Václav Chalupa, který o vteřinu prohrál se svým věčným rivalem Iztokem Čopem ze Slovinska, a dvojka bez kormidelníka Petr Imre, Adam Michálek.

Se štěstím se do finále dostala párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Petr Vitásek a David Kopřiva, která v semifinále obsadila třetí, poslední postupové místo.
 
Česká osmiveslice ve složení Petr Lesse, Jan Gruber, Jan Schindler, Jakub Makovička, Tomáš Karas, Jan Ventruba, Petr Mašek, Jakub Litera s kormidelníkem Petrem Fischerem skončila v semifinále pátá a pojede B-finále.
 
Veslařům v Lucernu komplikuje život vedro. "Je to trochu nepříjemné, když vidíte, jak se všude kolem vás lidi koupou, a vy dřete. Ale my jsme tady kvůli závodům a ne kvůli koupání," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Ondřej Synek, který za největší soupeře ve finále považuje Francouze a Australany.

"Francouzi už mají jedno vítězství ve Světovém poháru a určitě budou chtít přidat další. Ale my se nima porveme. Doufejme, že to bude aspoň pěkný závod," věřil Synek.

V Lucernu se rozhodne o nominaci českých veslařů na srpnové mistrovství světa v Miláně. To bude zároveň jedinou kvalifikací na olympijské hry v Aténách.

Německý veslař Marcel Hacker vyhrál semifinálovou rozjížďku na jezeře Rotsee blízko Lucernu

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon