České triatlonistky se neprosadily

Cancún - Českým závodnicím vůbec nevyšlo jejich vystoupení na světovém šampionátu v mexickém Cancúnu. Jako nejlepší se umístila Lucie Zelenková na 34. místě, o pět příček za ní doběhla Renata Berková. V extrémních podmínkám nedokončila kvůli pádu z kola Lenka Radová. Mistryní světa se stala Britka Leanda Caveová, jež nečekaně porazila Barbaru Lindquistovou z USA.

Již plavecká část dlouhá 1,5 km hodně napověděla o ambicích  jednotlivých závodnic. Vpředu se vytvořila osmičlenná skupina, která měla před soupeřkami náskok přes jednu minutu. V cyklistické části jely Zelenková s Radová ve druhé skupince, Berková už ztrácela přes čtyři minuty. Rozhodovalo se opět podle očekávání v běhu. Do toho již však nenastoupila největší česká naděje, šestnáctá žena světového žebříčku Radová, která těsně před depem měla pád a skončila na nosítkách.

Dopředu šla Lindquistová a zdálo se, že jí zlato neunikne. Po devíti kilometrech však na ni dolehla krize, Caveová toho využila k nečekanému triumfu a zcela vyčerpaná Američanka uhájila alespoň stříbro před dotírající Dillonovou. Neuspěly další favoritky, obhájkyně zlata Siri Lindleyová z USA skončila třináctá, bez medaile se musely obejít i vynikající Australanky. Na nejlepší z nich Michellie Jonesovou zbylo čtvrté místo.

Zelenková, která má potíže s dýcháním a v běhu ztrácela,  nakonec skončila z českých závodnic překvapivě nejvýše, Berková doplatila na špatné plavání a i když se v běhu posunula dopředu, tak z toho byla až 39. pozice. "Plavání bylo velice rychlé, čekala jsem, že budu více  vpředu. Na kole jsme rychle dojely druhou skupinu, ale potom  nikdo nechtěl jet a tempo se zpomalilo. V běhu jsem čekala, že po  svých z cíle neodejdu," řekla Zelenková, která poprvé v životě skončila po závodě na kapačkách.

Slzy neskrývala nešťastná Berková. "Jsem úplně zlomená, já to plavání neumím. Byla jsem po něm úplně hotová a nestihla cyklistickou skupinu. I když cítím, že bych mohla plavat rychleji, tak se před soupeřky nedostanu," říkala Berková. "Na
kole to již byla beznaděj a i když jsem běžela dobře, tak to již ze zadních pozic bylo o ničem," dodala.

- Triatlonisté do 23 let se do desítky nevešli
- Juniorka Trnková na MS zabodovala

Výsledky (1,5 km plavání, 40 km cyklistika, 10 km běh):
1. Caveová (Brit.) 2:01:31, 2. Lindquistová (USA) -10, 3. Dillonová (Brit.) -42, 4. Jonesová -54, 5. Hackettová (obě Austr.) -1:04, 6. Dittmerová (Něm.) -1:13, ... 34. Zelenková  -7:25, 39. Berková -8:46, Radová (všechny ČR) nedokončila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž