Capalini a spol. vyrážejí na světový šampionát

Praha - Dvě vrcholné akce čekají brzy moderní pětibojaře. Za týden se v Polsku uskuteční mistrovství světa, o deset dní později ve Švédsku vyvrcholí Světový pohár. Do Varšavy odcestuje osmičlenná výprava. "Vzhledem k výsledkům v posledním olympijském cyklu si malé cíle dávat nemůžeme," řekl trenér Jakub Kučera.

Naposledy český moderní pětiboj slavil velký úspěch na Armádním světovém šampionátu. Michal Sedlecký vybojoval zlato, navíc společně s Liborem Capalinim a Martinem Dvořákem triumfoval i v soutěži družstev.

Ještě ani rok neuplynul od třetího místa Capaliniho na olympijských hrách v Aténách.

Bronz získal také v roce 2003 na mistrovství světa Michal Sedlecký.

"Doufám, že budeme zase hodně vysoko," přeje si trenér Kučera. Hodně věří třeba  družstvu mužů. O konkrétním umístění mluvit nechtěl, stejně jako samotní reprezentanti.

"Nejsem takový optimista jako v minulých letech, abych prohlásil, že si jedu pro medaili. Samozřejmě bych ji chtěl," přiznal Capalini. "Potěšila by každého," připojil Sedlecký.

Capaliniho v poslední době trápila achilovka, proto vynechal červnové mistrovství Evropy. Noha musela na deset dní do sádry. Bolest ustoupila, ne však úplně. Při ostrém běžeckém tréninku se zranění stále ozývá.

"Získat medaili by bylo pro mě satisfakcí, že jsem se přemohl a přípravu neukončil," dodal Capalini. "Hlavně bych chtěl pomoci v soutěži družstev."

Reprezentační trenér Kučera s ním do týmové části počítá. "Chceme se vrátit k nejsilnějšímu složení. Záleží na jeho stavu. Pokud bude v pořádku, určitě ho nominuji."

Doplnil by tak dvojici Michalík - Sedlecký. Ale ani druhému jmenovanému se nevyhnuly zdravotní potíže. "Měl jsem problémy se zády," přiblížil Sedlecký.

Reprezentanti mají za sebou neobvyklou přípravu. Během dní navštívili lyžařské středisko v Ramsau a vyrazili na běžky, chystali se také v Jihoafrické republice.

Mistrovství světa v moderním pětiboji začíná ve Varšavě třetího srpna. Příznivci si mohou prostřednictvím Fortuny na výsledky vsadit.

Nominace pro mistrovství světa

Muži: Libor Capalini, Martin Dvořák, Michal Michalík, Michal Sedlecký, David Svoboda.

Ženy: Lucie Grolichová, Alexandra Kalinovská, Sylvie Marčevová.

Program šampionátu

středa 3. srpna: Zahajovací ceremoniál
čtvrtek 4. srpna: Semifinále soutěže jednotlivců a družstev - muži
pátek 5. srpna: Semifinále soutěže jednotlivců a družstev - ženy
sobota 6. srpna: Finále soutěže jednotlivců a družstev - muži
neděle 7. srpna: Finále soutěže jednotlivců a družstev - ženy
pondělí 8. srpna: Finále soutěže štafet - muži
úterý 9. srpna: Finále soutěže štafet - ženy


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž