LEVAČKOU. Filipínský boxer Manny Pacquiao (vpravo) inkasuje úder od Mexičana

LEVAČKOU. Filipínský boxer Manny Pacquiao (vpravo) inkasuje úder od Mexičana Juana Manuela Márqueze. | foto: Reuters

Král ringu Pacquiao bolestně padl, ale jeho peněženka vyhrála

  • 1
Byl to ve všech ohledech výjimečný zápas: do Las Vegas se kvůli němu sjelo 16 tisíc diváků, ve hře byly miliony dolarů a superfavorit z něj vyšel jako poražený. Filipínský boxer Manny Pacquiao padl a kolaps národního hrdiny vyvolal v jeho zemi zděšení.

Je to snad začátek konce slavného boxera? Už v červnu musel spolknout šokující porážku s Američanem Timothym Bradleym, teprve čtvrtou ze šedesátky zápasů profesionální kariéry. Máš toho moc a rozptyluješ se věcmi kolem, vyčítali muži, který doma v Manile zasedá v kongresu. "Nesmysl, dýchám pro box," bránil se.

Přesto ho teď znovu soupeř dostal do kolen. Drtivý knokaut, první od roku 1999, mu přichystal Mexičan Juan Manuel Márquez, přestože už sám měl zlomený nos, otřes mozku a tělo od krve.

"Tu jeho ránu jsem nečekal," přiznal třiatřicetiletý Pacquiao, považovaný za největší hvězdu profesionálního ringu současnosti. Filipínský mistr světa osmi váhových kategorií soupeři nasázel 94 úderů a ještě po 5. kole u všech rozhodčích na body vedl.

Jenže když zbývala jediná sekunda z 6. kola, koupil bleskový, perfektně provedený pravý hák a skácel se obličejem k zemi.

Minutu bezvládně ležel, arbitr v ringu se ani nesnažil počítat. Márquez v oslavném gestu vyskočil do provazů a slavil, ze čtyř vzájemných duelů vyhrál teprve podruhé.

Přesto se vítěz může cítit jako poražený - za necelých 18 minut mezi provazy inkasoval 120 milionů korun, Pacquiao navzdory porážce dostal neskutečných 500 milionů korun.

Že šlo o exkluzivní záležitost, potvrzuje finanční srovnání s jiným boxerským střetem - Ukrajinec Vladimir Kličko při posledním vítězném duelu s Mariuszem Wachem vydělal 76 milionů korun oproti 15, jež připadly Polákovi.

Výsledek zápasu na rozdělení prémií obvykle nic změnit nemůže, podmínky bývají dány předem. Pacquiao si jako ten slavnější z dvojice mohl požadavky nadiktovat a promotér duelu, pokud ho chtěl do ringu dostat, musel kývnout.

Útěchou pro Márqueze může být příslib, že si ještě díky prodeji televizních práv přilepší. Duel si za 60 dolarů zakoupil více než milion fanoušků po celém světě.

A třeba se utká s Pacquiaem znovu. I když jisté to po dvou prohrách zdaleka není. "Záleží na tom, co bude chtít on sám," řekl Pacquiaův kouč Freddie Roach. "Vrátíme se do tělocvičny, a když uvidím, že už na to nemá, poradím mu skončit."

"On ví, o co ho tak dlouho prosím," špitla Pacquiaova manželka Jinkee.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž