Baník chce Ligu mistrů

Karviná - Ztéci hradby předkvalifikace a probít se na nádvoří Ligy mistrů. Házenkáři Karviné troubí k útoku. V neděli v prvním předkole hostí litevský Granitas Kaunas. Bitva začíná v 10.30 hodin. Litevský mistr je pro házenkáře Karviné neznámým soupeřem. Nepodařilo se jim sehnat video, ani podrobnější informace o tom, jakým stylem hrají, co je jejich silnou zbraní.
Přestože trenér Ivan Hargaš říká, že soupeři by se v prvé řadě měli zajímat o Karvinou, přiznal, že z toho má těžkou hlavu. "Hlavně proto, že začínáme doma," říká trenér Hargaš. "Doma nemůžeme vyčkávat, utkání jen tak přehopkat a ve druhém zápase udeřit. Doma musíme položit základ k postupu. Nebude to snadné, ale věřím, že se to podaří."

Co Karvinští o Kaunasu vědí? Že ligu vyhrál třikrát za sebou, přijede 12 hráčů, nejstaršímu je 23 let a jenom jeden měří dva metry. Když měl sekretář klubu Libor Kulig povědět, jaké jméno jej na soupeřově soupisce zaujalo, s úsměvem odvětil: "Sabonis, ale ten slavný basketbalista to asi nebude, je to osmdesátý ročník."

Právě Kulig se informace o Kaunasu snažil získat. Telefonoval do Turecka, kde Litevci loni dvakrát hráli pohár. Nepochodil. "Nejdřív mi řekli, že kazetu nemají a pak, že ji ani netočili. Litevská liga ještě nezačala, proto v ruce nemáme nic."

Trenér Hargaš tedy dnes vyrazí na výzvědy osobně. Půjde se podívat na trénink Kaunasu. Halu mají objednanou od 11.30 do 13 hodin. "Jako od nástupců Ruska, potažmo Sovětského svazu se od nich dá čekat jednoduchá a rychlá házená. Jsou mladí, jejich motorem bude motivace. V poháru se chtějí prodat."

Karvinští házenkáři jsou nabiti sebevědomím. Věří, že přes Kaunas projdou do dalšího kola, ve kterém by je čekal švýcarský St. Gallen. Hrát nemůže jenom pivot David Juříček, má zlomený prst a ruku v sádře. Ztráta je to citelná, Juříček skvěle brání a neomylně skóruje z trháků. "Je to ztráta, ale nevymlouváme se na ni," řekl Hargaš. "Máme tak silný kádr, že bychom si měli poradit."

Kdo Juříčka na pivotu nahradí? Hrát tam může zkušený bijec Titkov nebo univerzální kapitán Farář. Trenér však uvažuje i nad devatenáctiletým dorostencem Tomášem Bednaříkem.

"Fyzicky je to stejný typ jako Juříček, časem z něj bude výborný hráč. Jen aby jej ale premiéra hned v tak významném zápase psychicky nesrazila, to bych nerad. Uvidím," uvažoval trenér nahlas. Nebyl by to jeho první podobný tah. Loni tak překvapil nasazením Pavla Horáka. Ten byl ještě mladší, hrálo se venku a už to byla Liga mistrů.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž