Atletická elita bude bojovat i tituly v Plzni

P l z e ń - Téměř kompletní atletická špička se o víkendu popere o tituly mistra republiky na plzeňském stadionu ve Štruncových sadech. Chybět budou pouze oštěpař Jan Železný a diskař Libor Malina, který se zotavuje po operaci. Kromě nich budou na šampionátu testovat formu všechny ostatní naděje pro olympiádu v Sydney - Ludmila Formanová, Zuzana Hlavoňová, Helena Fuchsová, Tomáš Dvořák, Roman Šebrle, Miroslav Menc, Daniela Bártová či Pavla Hamáčková. Souboj bude okořeněn snahou řady borců ještě splnit olympijské limity.

Atleti nemohou před českým mistrovstvím dát přednost jinému mítinku, protože svaz jednoduše pro nadcházející víkend nevydává jiná technická povolení ke startu. Svaz ale nemusel řešit byť jedinou žádost o uvolnění, neboť jedinými zahraničními soutěžemi v sobotu a neděli jsou Superliga Evropských pohárů v Gatesheadu a americká kvalifikace v Sacramentu. "Železný má specifický model olympijské přípravy a šampionát do jeho plánu nezapadal. Malina sice po operaci třísel již trénuje, ale na závody se ještě necítí," zdůvodnil absence šéftrenér českých atletů Václav Fišer.

Souboj s limity, ale podle poslední předpovědi také s nepříznivým počasím, budou svádět především tyčkaři Špaček, Ptáček, Janáček, Kysela a Baďurová, bratrská dvojice výškařů Jan a Tomáš Janků, letos již dvakrát osmimetrový dálkař Milan Kovář a trojskokan Jiří Kuntoš, který při Evropském poháru potvrdil překonání výkonnostní krize (16,59).

Přihlášena je vytrvalkyně Alena Peterková, jež se na jaře přiblížila maratónskému limitu, a
dobrou připravenost potvrdila i diskařka Zdena Šilhavá. Vrcholem mistrovství má být nedělní finále běhu na 400 metrů, v němž Jiří Mužík pomýšlí na překonání letitého českého rekordu Karla Koláře (45,77). Těžkým soupeřem mu budou především kolega ze zlaté štafety z halového mistrovství Evropy Karel Bláha a přes potíže s achilovkou také Jan Poděbradský či půlkař Roman Oravec.

Cílem snažení čtvrtkařů je překonání tvrdého limitu pro štafetu. Náboj bude mít také čtvrtka žen, protože v této disciplíně zůstává stále volné místo pro náhradnici do olympijské štafety.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž