Jakub Kornfeil během kvalifikace na Velkou cenu České republiky

Jakub Kornfeil během kvalifikace na Velkou cenu České republiky | foto: Flickr Jakuba Kornfeila

Abraham byl v kvalifikaci v Brně sedmnáctý, Kornfeil čtyřiadvacátý

  • 0
Z domácích závodníků se v kvalifikaci na Velkou cenu České republiky silničních motocyklů nejlépe ukázal Karel Abraham, který byl sedmnáctý ve třídě MotoGP. Jakub Kornfeil zajel po pádu až čtyřiadvacátý čas ve třídě Moto3, když havaroval hned v úvodu a na trať se vrátil až v samém závěru. V kubatuře Moto2 dojel Karel Hanika dvaatřicátý, tedy poslední.

Abraham dnes na Masarykově okruhu zajel čas 1:56,786, což je jeho maximum v kariéře. Do závodu odstartuje z šesté řady. Márqueze, který po devíti závodech vede průběžné pořadí MS, v přední řadě doplní Ital Valentino Rossi a další Španěl Dani Pedrosa.

„S časem jsem naprosto spokojený, je úžasný. Je nejlepší, který jsem si tady oficiálně zajel, a myslím si, že je výborný a rychlý. Abych se dostal do druhé kvalifikace, tak mi scházela necelá půlvteřina, což taky není moc. Spokojený jsem i celkově,“ řekl Abraham, který považuje kvalifikaci za výborný základ pro nedělní závod.

Překvapivým vítězem kvalifikace Moto3 se stal Gabriel Rodrigo, jenž triumfoval poprvé v kariéře a stal se prvním Argentincem od roku 2004, kterému se něco takového podařilo. Rodrigo na tom byl přitom stejně jako Kornfeil, také v úvodu upadl.

„Jsem nakonec rád, že jsem po tom všem zajel 2:10,1. Myslím si, že jsme měli našlápnuto na hodně dobrou kvalifikaci a už v prvním kole, ve kterém jsem spadl, jsme s Rodrigem jeli hodně velký kalup a bylo to na 2:09 něco. Je to hodně velká škoda,“ řekl Kornfeil, jenž v dopoledním třetím tréninku zajel 17. čas a pomýšlel na umístění v elitní patnáctce.

V třídě Moto2 se do šampionátu díky divoké kartě jednorázově vrátil Hanika a zajel nejhorší čas ze 32 jezdců. Jednadvacetiletý brněnský rodák ztratil 2,251 sekundy na nejrychlejšího Mattiu Pasiniho z Itálie, jenž vybojoval pole position po dlouhých deseti letech. Hanika do nedělního závodu odstartuje z jedenácté řady.

„Začínali jsme tady od nuly a to, že jsme momentálně zhruba dvě vteřiny od první, hodnotím pozitivně. Mám za sebou prakticky jen tři ostré tréninky na této motorce a ještě se toho musím hodně učit,“ řekl Hanika, jenž letos startuje ve vytrvalostních závodech endurance. „Pokud se v neděli závod pojede na suchu, tak věřím, že jsem schopný udržet tempo, jaké jsem jel dnes. Kdyby se jelo na vodě, bude potřeba jet opatrně a vyvarovat se chyb,“ dodal Hanika.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky

závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně

Moto3: 1. Rodrigo (Arg./KTM) 2:08,571, 2. Fenati (It./Honda) -0,150, 3. Guevara (Šp./KTM) -0,303, ...24. Kornfeil (ČR/Peugeot) -1,597.
MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:54,981, 2. Rossi (It./Yamaha) -0,092, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,138, ...17. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do 2. části kvalifikace.

Moto2: 1. Pasini (It./Kalex) 2:02,611, 2. Oliveira(Portug./KTM) -0,032, 3. Morbidelli (It./Kalex) -0,050, ...32. Hanika (ČR/Kalex) -2,251.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž