Max Verstappen z Red Bullu během Velké ceny Brazílie formule 1.

Max Verstappen z Red Bullu během Velké ceny Brazílie formule 1. | foto: Reuters

Verstappen s Leclercem zabojují v Abú Zabí o třetí místo

  • 2
Piloty Maxe Verstappena z Red Bullu a Charlese Leclerca z Ferrari čeká v závěrečném závodu sezony formule 1 Velké ceně Abú Zabí souboj o třetí místo v konečném pořadí. O vítězství bude usilovat také již jistý mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu, který se chystá na jubilejní 250. start v šampionátu.

Leclerc měl dlouho v souboji o třetí místo navrch, ale před dvěma týdny v Brazílii po kolizi se Sebastianem Vettelem ani jeden z jezdců Ferrari závod nedokončil. Verstappen naopak zvítězil a na třetím místě má před rovněž dvaadvacetiletým soupeřem náskok 11 bodů.

Charakteristika okruhu v Abú Zabí

dějiště posledního závodu mistrovství světa formule 1:

Délka okruhu: 5,554 km
Délka závodu: 55 kol = 305,355 km
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 12
Počet odjetých Velkých cen: 10
Nejvíce vítězství: Lewis Hamilton (Brit.) 4 - Mercedes 5
Nejvíce pole position: Lewis Hamilton 4 - Mercedes 5
Nejrychlejší kolo v závodu: 2009 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:40,279
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2018 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34,794
Nejrychlejší závod: 2010 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:34:03,414
Vítězové předešlých závodů: 2014 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes), 2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes), 2016 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes), 2017 - Valtteri Bottas (Fin./Mercedes), 2018 - Lewis Hamilton

Pro Ferrari nešlo o první konflikt mezi jeho piloty a před závodem na okruhu Yas Marina proto situaci řešilo vedení italské stáje. „Probrali jsme to a myslím, že oba pochopili, že to, co se stalo, bylo nepřijatelné,“ prohlásil šéf Ferrari Mattia Binotto.

Mercedes do Spojených arabských emirátů přijel s jistotou titulu, druhé příčky Valtteriho Bottase i triumfu v Poháru konstruktérů, ale na konec sezony si chce spravit chuť po nepovedeném vystoupení v Brazílii. Hamilton, který byl na Interlagosu po penalizaci až sedmý, zase touží důstojně oslavit svůj jubilejní start ve formuli.

V Brazílii se na pódiu seřadili Verstappen, Pierre Gasly z Toro Rosso a Carlos Sainz z McLarenu a s průměrným věkem 23 let, osm měsíců a 23 dní se postarali o nejmladší stupně vítězů v historii formule. „Je jasné, že mladí jezdci budou čím dál nebezpečnější,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Hamilton.

„Ale myslím, že pořád mám na to s nimi držet krok a těším se na další sezonu,“ řekl šestinásobný mistr světa. „Snad v příští sezoně budou o titul bojovat tři, čtyři jezdci. Formuli by to jen prospělo,“ prohlásil Hamilton, který je se čtyřmi triumfy nejúspěšnějším jezdcem závodu v Abú Zabí. Mercedes tam ovládl pět posledních závodů.

Sobotní kvalifikace odstartuje ve 14 hodin SEČ, nedělní závod začne ve 14:10.

Velká cena Abú Zabí bude pro některé jezdce rozlučkou s formulí 1. Poslední závod čeká Roberta Kubicu, který se v této sezoně vrátil v barvách Williamsu do seriálu po osmileté pauze a vážném zranění ruky. Naposledy se představí také Nico Hülkenberg, jehož v Renaultu v nadcházející sezoně nahradí Esteban Ocon.

Tréninky na okruhu Yas Marina jsou na programu v pátek a na rozdíl od dnešních mediálních aktivit by se jich měl zúčastnit i Vettel. Německý pilot se stal potřetí otcem a po narození prvního syna dorazí do Abú Zabí se zpožděním.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž