V Katalánsku pojede trio fabií

Lloret de Mar - Tři vozy fabia továrního týmu Škoda nebudou chybět mezi účastníky víkendového předposledního podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Katalánská rallye, ve které se poprvé představí Francouz Sébastien Loeb v roli čerstvého světového šampiona, bude opět ve znamení rychlého asfaltu.

"Vítězství jsme patřičně oslavili a vychutnali. Dosáhli jsme něčeho velkého. Dokončili jsme naši misi a dokázali jsme to, co je snem každého soutěžního jezdce," citoval Loebova slova z oficiální tiskové zprávy týmu internetový server motorhome.cz. 

Po zisku individuálního titulu i triumfu v poháru konstruktérů dostal Loeb stejně jako jeho týmový kolega Carlos Sainz pro zbytek sezony volnou ruku.

"Spadl z nás skoro všechen tlak. Rozhodnutí našeho šéfa odstranilo i to málo, co zbývalo. Z hlediska psychiky to znamená, že mohu tvrdě útočit a jet na vítězství bez toho, abych se musel zabývat jinými úvahami," těšil se rodák z Oberhoffenu.

Za hlavní aspiranty na vítězství ve Španělsku považuje Loeb dvojici továrních jezdců Fordu Markka Märtina a Francoise Duvala, kteří patřili na Korsice k nejrychlejším. Estonec Märtin rallye nakonec i vyhrál.

"Naše auto je konkurenceschopné všude, ale výsledek na Korsice mě utvrdil v tom, že focus je nejrychlejším soutěžním vozem na asfaltu," řekl osmadvacetiletý Märtin, který chce vyhrát i v Katalánsku.

"Mezi oběma soutěžemi není zase tolik rozdílů. Katalánská rallye se jede na hladším povrchu, je rychlejší a piloti si mohou pomáhat zkracováním zatáček. Oproti Korsice není tak technická, ale to neznamená, že je jednodušší.

Rychlostní zkoušky jsou příjemné a plynulé," tvrdil estonský jezdec, kterému patří v průběžném pořadí MS třetí místo se ztrátou devíti bodů na druhého Pettera Solberga.

Předešlé tři ročníky katalánské soutěže ovládli piloti Peugeotu a francouzská automobilka by na dřívější úspěchy ráda navázala i tentokráte. Budou se o to však pokoušet jiní jezdci.

Gilles Panizzi, vítěz z roku 2002 a 2003, startuje již v barvách Mitsubishi, Didier Auriol v MS momentálně chybí. Peugeot tak bude spoléhat na Marcuse Grönholma a Fredyho Loixe.

Na startu se objeví i tři fabie WRC mladoboleslavské Škody. Stálou dvojice Armin Schwarz, Toni Gardemeister doplní čerstvý domácí mistr Jan Kopecký. "Na Korsice se ukázalo, že za určitých podmínek můžeme být na asfaltu nejlepším vozům opět o něco blíže.

Počasí nám ale nedovolilo konstantně udržet dosahované časy. Doufejme, že podmínky ve Španělsku nebudou tak náročné," přál si vedoucí týmu Martin Mühlmeier.

Průběžné pořadí po 14 soutěžích
1. Loeb (Fr./Citroën) 108, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 78, 3. Märtin (Est./Ford) 69, 4. Sainz (Šp./Citroën) 65, 5. Grönholm (Fin./Peugeot) 54, 6. Duval (Belg./Ford) 47, ...16. Paasonen (Fin./Škoda), Gardemeister (Fin./Škoda) oba 3, 22. Schwarz (Něm./Škoda) 1.
Pohár konstruktérů:  1. Citroën 178, 2. Ford 127, 3. Subaru 108, 4. Peugeot 85, 5.
Mitsubishi 17. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž