Škoda ohlásila sestavu na příští sezonu

  • 6
Mladá Boleslav - Vedení továrního týmu Škoda Motorsport zveřejnilo jména jezdců, kteří budou startovat v novém ročníku mistrovství světa v rallye. Jedničkou týmu zůstává Němec Armin Schwarz a do druhého vozu budou střídavě usedat Finové Jani Paasonen a Janne Tuohino, a také Francouz Alexandre Bengue.

Nejméně čtyři jezdci by se měli v příští sezoně představit v barvách továrního týmu Škoda Motorsport v mistrovství světa v rallye. Vedení mladoboleslavské stáje dnes oficiálně oznámilo, že

Škoda se v příští sezoně vrátí do vrcholného seriálu automobilových soutěží po roční pauze. Letos se její vozy účastnily jen vybraných dílů, v tom následujícím ale počítá
dokonce se ojedinělými starty tří aut.

"Ve vybraných soutěžích nasadíme i třetí vůz," potvrdil tiskový mluvčí týmu Roman
Meliška. Ty obsadí úřadující český mistr Jan Kopecký a Mattias Ekström ze Švédska, který v letošní sezoně vyhrál prestižní německý okruhový seriál DTM - více ZDE

Jezdci týmu Škoda

ARMIN SCHWARZ Datum narození: 16. července 1963 Národnost: Němec
První start v MS: 1988 Britská rallye (5. místo, Audi 200 Quattro)
Největší úspěchy: 1. místo – Katalánská rallye 1991, 1. místo - Britská rallye 1996, mistr Evropy 1996

JANNE TUOHINO
Datum narození:
22.
května 1975 Národnost: Fin
První start v MS: 1996 Finská rallye (odstoupil, Opel Astra GSi)
Největší úspěchy: 3. místo - MS juniorů 2002, 1. místo - Arctic Rally 2003, 4. místo Švédská rallye 2004

JANI PAASONEN Datum narození: 11. dubna 1975 Národnost: Fin
První start v MS: 1997 Finská rallye (21. místo, Mitsubishi Lancer Evo3)
Největší úspěchy: 1. místo - Jižní švédská rally 2001, 6. místo - Finská rallye 2004, 3. místo MS produkčních vozů 2004 (vítěz Švédské a Argentinské rallye - PV)

ALEX BENGUE
Datum narození:
22. prosince 1975 Národnost: Francouz
První start v MS: 1999 Korsická rallye (odstoupil, Peugeot 106 S16)
Největší úspěchy: 10. místo Německá rallye 2004. mistr Francie 2003

Složení týmu se tak obešlo bez velkého překvapení. Již dříve totiž bylo jasné, že Schwarz, který měl jako jediný s týmem platnou smlouvu z minulosti, bude jedničkou a pojede všech šestnáct soutěží mistrovství světa.

"Věříme, že Armin zúročí své mnohaleté zkušenosti při vývoji Fabie WRC a vnese do týmu potřebnou stabilitu," řekl vedoucí týmu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě.

Celkově je podle Mühlmeiera sestava ideální směsí mládí a zkušeností. "Je to strategie, která se v minulosti jiným týmům vyplatila, a my věříme, že i pro nás bude v příští sezoně stejně dobrá," tvrdil vedoucí týmu.

Způsob rozdělení startů mezi další trojici pilotů ve druhém vozu není znám. Finové by však měli startovat na šotolinových soutěžích, Bengue na asfaltu. V lednové Rallye Monte Carlo, která sezonu 2005 tradičně otevře, se vedle Schwarze představí osmadvacetiletý Bengue.

Z pohledu Škody je neznámější novou tváří v týmu Paasonen, který se na letošní Finské rallye postaral šestým místem o nejlepší výsledek mladoboleslavské automobilky v šampionátu. S fabií WRC startoval i ve Velké Británii.

Jinak se pravidelně účastnil MS s produkčním mitsubishi, se kterým obsadil celkově
třetí místo.

Řadu startů ve světovém šampionátu má za sebou i Tuohino, který letos usedal příležitostně do továrního fordu a v celkovém individuálním hodnocení seriálu skončil devátý. Nejvíce se mu dařilo ve Švédsku, kdy skončil čtvrtý. Nejméně zkušený tak je
Bengue.

Loňský francouzský mistr, který letos svůj domácí titul neobhájil, má v kolonce největších úspěchů zaznamenáno letošní desáté místo v Německu s peugeotem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž