Gene a Diefenbacher s novým Seatem Toledo

Gene a Diefenbacher s novým Seatem Toledo - Jordi Gene (vpravo) a Frank Diefenbacher s novým Seatem Toledo. | foto: eurostc.com

Seat nastoupí proti BMW a Alfě

Madrid - Vozy Seat Toledo zpestří startovní pole mistrovství Evropy cestovních automobilů 2003. Španělská automobilka, která ještě nedávno působila s vozy Cordoba ve světové rallye, oznámila, že do obnoveného mistrovství nasadí dva tovární stroje. Jezdecká sestava zní: Španěl Jordi Gene a Němec Frank Diefenbacher. "Evropskou sérii jsme si byrali proto, že v ní startují automobily, jež se velmi podobají sériovým vozům. To je pro propagaci značky důležité," prohlásil šéf sportu v automobilce Winfried Burgert.Enge s Ferrari ve FIA GT? - Brno má FIA GT i Euro F3000
Burgert poznamenal, že za rozhodnutím byly i přímé televizní přenosy ze závodů ME. "A navíc, závody se jezdí v zemích, které jsou pro Seat obchodnicky velmi zajímavá," dodal Burgert.

Nová Toleda uvidí i čeští diváci, neboť jeden z dvojzávodů série se pojede 24. až 25. května v Brně, kde bude "Evropa" spolu s FIA Grand Turismo hlavním programem víkendu.

Technický ředitel týmu Seat Motorsport Jaime Puig míní, že jeho stroje vynikají hlaně aerodynamikou. "Jednou z našich zbraní bude zajisté maximální rychlost," doufá Puig.

Z šampionátu sice odešel tovární tým Volvo Prodrive, nicméně i tak bude konkurence velká a Seat to nebude mít v boji především s týmy Alfa Romeo a BMW vůbec snadné.

Oba piloti patří ke kvalitnímu jezdeckému "zboží". Bratr pilota F1 Marca je zkušený dvaatřicetiletý závodník se zkuešnostmi z formulí, sportovních i cestovních vozů a má za sebou i kariéru pilota tahače.

Letos Gene jezdil ME cestovních vozů za stáj BMW Ravaglia, skončil celkově osmý. Bývalého mistra Španělska v "cesťácích" (s Audi v roce 1996) mohli vidět také diváci v Mostě, kde Španěl dojel druhý v European Le Mans.

Frank Diefenbacher patřil v posledních dvou letech kke hvězdám německé formule 3. Dvacetiletý rodák z Pforzheimu byl loni třetí a letos čtvrtý, když čtyřikrát vyhrál.

Jezdci budou testovat od 8. do 10. ledna v italské Vallelunze.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž