Motocykl KTM - ilustrační foto

Motocykl KTM - ilustrační foto | foto: KTM

Scheder dovedl juniory ve Finsku k osmému místu v šestidenní

  • 0
Při neúčasti seniorského Trophy týmu bylo juniorské družstvo jediným reprezentačním týmem na motocyklové Šestidenní ve Finsku. Pod manažerským vedením bývalého kolínského jezdce a několikanásobného mistra republiky v enduru Karla Schedera skončili junioři na osmém místě.

"Já jsem s tímhle umístěním spokojen, i když jsme v jednu chvíli atakovali i šestou pozici. Navázali jsme na předchozí účast juniorů, kteří před dvěma roky skončili také osmí. A to jsme chtěli," řekl Scheder.

V čem je hlavní rozdíl mezi vašimi svěřenci a absolutní elitou?
To, co tady bylo před dvaceti lety, tedy centra mládeže, kde se závodníci vychovávali, to teď převzal svět. A u nás to paradoxně chybí. Chybí nám systematičnost, jdeme jen cestou jednotlivců a zapálených rodičů. Naši kluci byli ve světové konkurenci lepší průměr, jedničkou byl Milan Engel.

Materiálem za špičkou nezaostáváte?
Tam až takové manko není. Pronajímali jsme motorky od KTM, měli jsme od nich i servis. Nemůžeme si stěžovat.

Vy osobně s mladými už nějakou dobu pracujete. Je tam vidět posun v kvalitě?
Jako trenér se věnuji Patriku Markvartovi a Jakubu Šefrovi. Určitě se zlepšují, především Markvart udělal velký skok. Tahle parta může jet v juniorské kategorii ještě dva roky ve stejném složení, tak snad kluci ještě nějaký progres ukážou.

Šestidenní je vyhlášená značka, vlastně mistrovství světa družstev v enduru. Odpovídala tomu atmosféra, nebo závod upadá?
Kdepak, byla to velká show, okolo padesáti plně vybavených kamionů, čtyři stovky jezdců z celého světa. U nás mělo enduro trochu krizi, ale na mezinárodní scéně je stále velmi populární.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon