Roman Kresta a Petr Gross

Roman Kresta a Petr Gross při Rallye Šumava Klatovy. | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Rallye Krumlov elita nevynechává

Roman Kresta přijíždí po roce do Českého Krumlova znovu jako největší favorit Rallye Český Krumlov. Letos vyhrál dva ze tří podniků Mezinárodního mistrovství Česka. V průběžném pořadí má náskok sedmi bodů na druhého Pavla Valouška.

"Do každé rallye jdeme s cílem podat maximální výkon a nejlépe zvítězit," říká Roman Kresta. Letos nemá se spokojeností problém. Dva starty, dvě výhry.

Nevadí mu ani nešťastně sestavený kalendář, kdy musejí jezdci absolvovat třetí soutěž v krátkém časovém sledu. "Je to náročné hlavně pro mechaniky," uvedl. Po závodech se musí auto dokonale zkontrolovat, aby vše fungovalo, jak má.

"Navíc máme spoustu doprovodných akcí, takže na všechno je mnohem méně času," dodal Kresta.

V Českém Krumlově vyhrál už třikrát a jezdí sem rád."Je to populární soutěž, s velkou tradicí, spoustou diváků. Doufám, že vyjde počasí. V Krumlově se může stát všechno," ví o záludnosti podnebí.

Jeden z největších soupeřů Kresty Václav Pech nedokončil předchozí Rallye Šumava. V závěru první etapy chyboval a urazil zadní kolo.

"Auto už je spravené a připravené na závod," uvedl Václav Pech. V přípravě se se spolujezdcem Uhlem zaměřili na nebezpečná místa z minulých let.
"Procházel jsem si staré rozpisy jednotlivých zkoušek a připomínal, kde je jaký kamen a kde to za deště klouže," vysvětloval Pech. "Poznámek je poměrně hodně," řekl.

Právě o kus panelu v nájezdu na Jistebník udělal v roce 2005 defekt a prohrál souboj o vítězství se Štěpánem Vojtěchem.

"Roman je hodně rychlý," řekl o Krestovi, kterému se chce co nejvíce přiblížit. "Ubrat určitě nemůžeme. Jakmile zpomalíme, máme před sebou Valouška."
Poprvé se v Českém Krumlově představí vůz kategorie S2000. Nové úpravě by měla patřit budoucnost v mistrovství světa. Volantů se chopí Josef Peták a Roman Odložilík (oba Peugeot 207). Právě Peták dovedl vůz S2000 k prvnímu vítězství v ČR. Nejrychlejší byl na Rallye Vyškov v šampionátu ve sprintu.

Doma jedou i Jihočeši

"Krumlov je moje nejoblíbenější soutěž," uvedl Josef Peták. Své umístění netipuje. "Ještě se s autem učím a nedokážu naplno využít jeho přednosti," svěřil se. Loni byl třetí, když v závěru porazil Arazima.

Přibližně 15 minut po hlavním poli pojedou svůj závod historici, kteří vynechají zkoušku Kohout. Podruhé se v rámci Rallye Český Krumlov představí také legendární vozy zaniklé skupiny B. Fanoušci se mohou těšit na vozy Lancia Stratos, 037, Delta S4 nebo Porsche.

Z jihočeských jezdců na startu nebude chybět Jiří Trojan (VW Polo), Patrik Hlach, Jan Jinderle (oba Honda Civic) a Josef Koupal (Škoda Fabia).  Po čase pojede Pavel Kundrát.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž