Američan Scott Murrary se blýskl dvojitým saltem vzad.

Američan Scott Murrary se blýskl dvojitým saltem vzad. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Povedlo se: freestylista Murray skočil v Praze double backflip

  • 0
Na světě ten trik umí jen čtyři závodníci a pražská O2 arena ho v sobotu viděla. Americký freestylový motokrosař Scott Murray v závěru posledního dvanáctého ročníku FMX Gladiator Games předvedl double backflip, neboli dvojité salto vzad.

Ostatních dvanáct riderů už mělo své kousky za sebou, ale to nejlepší, nejodvážnější a nejnebezpečnější mělo teprve přijít.

Murray detailně rozdával pokyny, jak má být trať připravená, kontroloval ji nezvykle dlouho i na motorce. A pak ta chvíle po nervózních minutách přišla!

Zaplněná arena utichla, diváci povstali a Murray se rozjel.

Světový skok mu vyšel, po dopadu odhodil motorku, vystoupal na kopec s hlínou a euforie v něm propukla. "Scotte, velká gratulace!" křičel do mikrofonu český freestylový motokrosař Petr Pilát, který chvíli předtím na pódiu převzal štít pro vítěze letošního ročníku Gladiator Games.

Murray na chvíli poklekl k hlíně. Jako kdyby směrem k ní říkal: "Díky tobě jsem to dokázal!" Potom jeho ruce vystřelovaly nahoru, mával divákům, kteří byli v laufu stejně jako on.

Však se mu povedl málo vídaný kousek. Double backflip umí jen čtyři jezdci na světě. Murray zkoušel tento trik před dvěma lety v Ostravě, ale tenkrát skončil jeho pokus ošklivým pádem a lehkým otřesem mozku. Na stejném místě se mu to povedlo až loni, byl to první double backflip v Česku.

A v sobotu diváci poprvé viděli trik od chlapíka, který je pověstný používáním hokejových chráničů, také v Praze.

"Je to něco neuvěřitelného. I já zkoušel double backflip, ale jednou se otočím a pak už nevím, co se děje. Ještě si na to netroufám," vyprávěl Petr Pilát.

Aby se double backflip motokrosařům povedl, musejí vystoupat hodně do vzduchu. Díky synchronizaci a sladění všech pohybů se pak odvážlivci vrátí do polohy pro dopad těsně nad zemí. Anebo také ne.

"Je to trik, kde je třeba především odvaha. Nebezpečí je velké za minimální odměnu," říká o double backflipu například další český freestylový motokrosař Martin Koreň. Murraye diváci odměnili. Dlouhým standing ovation.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Ostrava, Praha