Pouštní rallye se Dakaru vyhne

Paříž, Praha - Místo, jež dalo proslulému pouštnímu závodu jméno, letos motorističtí dobrodruzi nenavštíví. Pětadvacátý ročník dakarské rallye letos senegalskou metropoli nenavštíví, mezi 17 etap se Dakar nevešel. Soutěž odstartuje 1. ledna v Marseille a vyvrcholí v egyptském turistickém centru Šarm El Šejch. Podle plánů se tři etapy uskuteční v Evropě, tři v Tunisku, pět v Libyi a zbývajících šest v Egyptě.Loprais před Dakarem 2003 - Tomeček před Dakarem 2003

Na rozdíl od předešlých ročníků startující vůbec nezavítají do senegalského Dakaru, kde byl většinou cíl. Důvodem je snaha odlišit soutěž od předešlých let a zejména zajistit startujícím bezpečí. V minulosti totiž došlo při rallye k řadě ozbrojených přepadení.

"Organizátoři navíc potřebovali dodat rallye novou šťávu. Jedná se jubilejní ročník a oni chtějí, aby to spíš připomínalo závod dobrodruhů a ne profesionálních týmů, které do toho investují milióny a vyhrají," soudí Josef Kalina, dlouholetý navigátor šestinásobného Karla Lopraise.

Právě severomoravskému týmu by letošní ročník mohl vyhovovat, protože trať obsahuje řadu těžkých etap. Pojede se i podél alžírských hranic až k Nigeru. "Podle našich letitých zkušeností lze například v Libyi zorganizovat lehké i těžké etapy. Nám by spíše vyhovovaly ty těžké, náročné na navigaci," přál si Kalina.

Podle známých indicií budou obě varianty zkombinované. Celá soutěž bude čítat 8552 kilometrů, z čehož budou 5216 tvořit speciální zkoušky. Nejdelší etapou bude předposlední úsek Abú Riš - Šarm El Šejch, měřící 828 km. Stejně jako v minulosti se uskuteční etapa se shodným startem a cílem. Pojede se v okolí oázy Siwa, kde bude také 13. ledna jediný volný den. Poprvé se také pojede na území tří kontinentů. Cílové letovisko Šarm El Šejch se totiž nachází již v Asii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž