Václav Pech a Petr Uhel

Václav Pech a Petr Uhel vyhráli příbramský závod, závěrečný díl mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Plzeňský souboj: Pech proti Jíchovi

Plzeň - Pět dnů hlasovali čtenáři na internetovém serveru, vybírali z pětice nominovaných borců. A o prvenství se strhl nevídaný "házenkářský" souboj. Automobilový závodník Václav Pech, vítěz lednové Jänner rallye, ale také bývalý házenkář, proti Filipovi Jíchovi. Kanonýrovi bundesligového Lemga a hvězdě házenkářské reprezentace na mistrovství světa v Německu.

První dny vedl hlasování Jícha, od třetího dne jej v čele vystřídal Pech. A těsné prvenství udržel. Nakonec rozdílem 52 hlasů.

"Že jsem bojoval s Filipem? Kdyby vyhrál on, nevadí mi to," usmíval se třicetiletý Václav Pech. "Filipa znám ještě z doby, kdy jsem hrával pivota na Lokomotivě a on nastupoval tuším za dorostence UZ Škoda."

Věděl jste o anketě?
Vůbec ne. Neměl jsem o ní ani tušení. Kdo v ní vlastně hlasoval? Odborníci?

Ne, rozhodovali čtenáři MF DNES a iDNES. Získal jste 295 hlasů.
Tak to mě těší dvojnásob. Kdybych o anketě věděl, budu jí prožívat a čekat, jak to dopadne. Byl bych napjatý, vybudil bych trochu adrenalinu. Na druhu stranu, takhle je to zase  příjemné překvapení.

Sportovec měsíce ledna
Plzeňský kraj
1. Václav Pech 295 hlasů
automobilový jezdec
2. Filip Jícha 243
házenkář
3. Zdeněk Štybar 43
cyklokrosař
4. Eva Birnerová  28
tenistka
5. Sandra Záhlavová  13
tenistka

Opravdu jste neburcoval fanoušky, aby pro vás hlasovali?
Ne, ne vůbec (smích). Nevěděl jsem o té anketě. Ale děkuji všem za hlasy. Vždy potěší, když si fanoušci vzpomenou. A jsem rád, že se prosadil motorsport. Ukazuje to, jak je populární, když porazil házenou.

S házenkářem Jíchou jste svedl velkou bitvu. Sledoval jste jeho výkony na lednovém mistrovství světa?
Viděl jsem téměř všechny zápasy naší reprezentace. To jsem si nemohl nechat ujít. Držel jsem klukům palce. Vždyť se velmi dobře znám i s kapitánem týmu Karlem Nocarem. Filip byl hvězda, přál bych mu i vítězství v téhle anketě.

Tvoříte posádku s Petrem Uhlem. Hovoří se a píše jen o vás. Není vám líto, že Petr přijde trochu zkrátka?
Tak už je to v rallyesportu zařízené, spolujezdci slávu nesbírají. Ale my to máme rozdělené. Já vyhrávám ankety a Petr vyhrává na plné čáře u fanynek (smích).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž