Pešek se chce zlepšit a vyhrávat

  • 1
Praha - Jedenadvacetiletý český závodník Lukáš Pešek, který byl v celkové klasifikaci loňské sezony motocyklového mistrovství světa v kubatuře do 125 ccm na šesté příčce, by se rád v té nové katapultoval mezi absolutní elitu, vyhrával, případně dojížděl podniky mezi nejlepšími třemi na stupních vítězů.

"Loni jsem říkal, že chci skončit do pětky, a byl jsem šestý. Letos bych chtěl být do trojky, protože cíle musí být vyšší a vyšší. Nemůžu zůstat na jednom bodě," řekl Pešek na slavnostním vyhlášení ankety Zlatá řidítka, kterou v pondělí s velkým náskokem vyhrál.

K tomu, aby se mu to podařilo, by potřeboval začít i vyhrávat, a ne jen sbírat bodované pozice. "To je jeden z mnoha cílů, který mám ve svém motocyklovém životě. Doufám ale, že letos už to dokážu," podotkl odhodlaně rodák z Prahy.

Pomoci by mu k tomu měly získané zkušenosti i kvalita motocyklu Derbi, kterému zůstal věrný. "Loni jsem získal nějaké zkušenosti s bojem v přední skupině a snad je letos zúročím," přál si.

K vylepšení loňské pozice by mu měla pomoci pokračující spolupráce s továrním týmem Derbi. S italskou stájí prodloužil spoluprácí i přesto, že měl další nabídky. "Pro mě byla nejlepší varianta zůstat ve stejném týmu, se stejnými lidmi a na stejné motorce alespoň dva roky. Trochu jsme se sblížili a uvidíme, jak nám to půjde letos," řekl Pešek.

Těšit se může i na setkání s nizozemským fotbalistou Clarencem Seedorfem, jenž se stal sponzorem týmu. "Ještě jsme se nepotkali, ale už se těším. Za čtrnáct dní se zúčastní oficiální prezentace týmu. Doufám, že dostaneme lístky a šanci kouknout se jednou na AC," pousmál se český reprezentant.

Seedorf, který se v motocyklovém sportu angažuje již delší dobu, je totiž oporou AC Milán. A Pešek v Itálii tráví hodně času. Po skončení loňské sezony tam byl víc než doma. "Pracoval jsem tam na fyzičce a na určitých partiích těla. Snažil jsem se co nejlépe připravit na další sezonu, protože v té minulé jsem se ukázal a od té následující se hodně očekává. Nechtěl jsem to podcenit," vysvětlil Pešek, proč se jih Evropy stal jeho druhým domovem.

Stihl tak i několikrát navštívit základnu týmu a sledovat přípravu své motorky. "Stavoval jsem se tam, ale motorky jsme obdrželi až před měsícem, takže se začaly stavět až pak a ještě nyní to není vše hotové. Postupem času se vše připravuje na sezonu," uvedl Pešek, který se přesto v dobrém světle uvedl hned na prvních oficiálních testech účastníků MS ve španělském Jerezu, kde poslední den obsadil druhé místo.

"Vzhledem k tomu, že jsem na motorce tři měsíce neseděl, tak jsem se do toho dostal hodně rychle. Myslím si, že jsem to nezapomněl," usmíval se.

Pešek bude v příští sezoně jediným Čechem, který bude pravidelně startovat v šampionátu stopětadvacítek. Karel Abrahám totiž přestoupil do silnějších dvěstěpadesátek. "To mi nic nenarušuje. Je to sport jednotlivců a nejsme v českém týmu. Všichni jedeme za sebe a každý se soustředí sám na sebe," konstatoval.

Jednoho úspěchu dosáhl už před sezonou. V úterý v Praze převzal trofej pro nejlepšího českého motocyklistu roku 2006 - Zlatá řidítka. "Moc si toho vážím. Nikdy jsem na takové anketě nebyl, jsem na ní poprvé a ještě jsem ji vyhrál. Jsem hrozně spokojený a budu dělat vše pro to, abych tady za rok byl opět," dodal Pešek, jenž ovládl první ročník ankety, která doplnila zaběhlejší Zlaté volanty.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž