Orion Cup nabídne závod i show

Litomyšl - Mezinárodní motokrosový závod. A k tomu třeba freestylová exhibice nebo pokusy o vytvoření nových světových rekordů. To je osmý ročník Orion Czech-Trading Cupu, který se o víkendu koná v Litomyšli a v Horním Újezdě. „Bude to velká motocyklová show se zajímavým jezdeckým obsazením i bohatým programem,“ láká diváky Petr Kovář, manažer pořádajícího Orion Teamu.

Vrcholem dvoudenní akce bude nedělní mezinárodní závod v Horním Újezdě u Litomyšle. Na trati se představí motokrosaři ze čtyř zemí. „Bohužel budou chybět nejlepší čeští závodníci Žerava, Zaremba a Kučírek, kteří jedou Motokros národů ve Francii,“ podotkl Kovář. „I tak je obsazení kvalitní a soutěž bude určitě hodně dramatická.“

Favoritem Poháru Orionu ve třídě open bude německý jezdec Marco Dorsch. Letos skončil třináctý v mistrovství světa MX3 a vyhrál dokonce jednu jízdu. „Z Rakouska přiveze svůj tým náš bývalý jezdec Erwin Machtlinger. Do boje o přední příčky by měl určitě promluvit zejména jeho bratr Kurt,“ řekl Kovář.

Z českých jezdců patří mezi spolufavority litomyšlští závodníci – Vítězslav Marek z Orionu a Bohuslav Svatoš z Profistavu. „Hodně si slibujeme i od Davida Čadka, který tentokrát pojede za náš tým,“ podotkl Kovář.

Tuzemská špička nebude chybět ani ve třídě do 125 ccm o Pohár Profistavu. Na startu se objeví loňský mistr republiky Jan Brabec, Michal Votroubek nebo největší naděje Orionu Petr Bartoš.

Za litomyšlský tým pojede i nadějný Slovák Tomáš Šimko.

Z obou kubatur postoupí 20 nejlepších jezdců do společného superfinále o Pohár CAC Leasing. Součástí závodu bude i soutěž třídy do 85 ccm. Dvoudenní akce odstartuje v pátek v areálu u Primátorské hráze v Litomyšli.

V bohatém programu například vystoupí s freestylovou exhibicí Petr Kuchař. „Vylepšil své salto. Přiveze si novou rampu, aby ho mohl předvést i tady,“ upozornil Kovář. „Vystoupí také Kuchařův žák Petr Pilát a Martin Koreň, který startuje ve freestylovém mistrovství světa.“

Součástí akce budou i dva pokusy o světový rekord. „Dvojnásobný mistr republiky ve třídě streetfighter RomanMatoušek se pokusí o překonání rekordu v jízdě po předním kole, silák René 'Golem' Richter zase plánuje zvednout osobní automobil v zubech a rozšířit tak svou sbírku 30 světových rekordů,“ uvedl Kovář. „V programu vystoupí i řada kapel, sourozenci Gondíkovi, na závěr bude ohňostroj. Po oba dny jsou vstupenky slosovatelné.“

Sobotní show začíná ve 13.00. Nedělní závod zahájí v 9.00 trénink, úvodní jízda odstartuje ve 13.00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž