Na startu bude tucet vozů WRC

Český Krumlov - Hned na několik novinek se mohou těšit milovníci automobilových soutěží při víkendové Rallye Český Krumlov, třetím dílu mezinárodního mistrovství České republiky. Rallye začíná zítra odpoledne a na startu se s vozem Ford Focus WRC poprvé objeví zatím jediný český pilot formule jedna Tomáš Enge a premiérově s vozem Peugeot 206 WRC pojede Tomáš Vojtěch. Celkem je do soutěže, která končí v sobotu odpoledne, přihlášeno dvanáct speciálů WRC.

Z domácí špičky budou chybět pouze Tomáš Hrdinka, místo kterého pojede právě Enge, a Jan Kopecký, jenž nedávno havaroval na Slovensku a stále není zdravotně zcela v pořádku. "Do Krumlova jsem se těšil, protože právě tahle soutěž patří mezi nejhezčí z celého domácího šampionátu. Její atmosféru obvykle ještě dokresluje příjemné květnové počasí, ale nedá se nic dělat. Musím se dát dohromady," přiznal Kopecký.

Ostatní favorité ale na startu budou. Na vítězství si dělají největší zálusk Roman Kresta, jenž minulou rallye ve Valašském Meziříčí nedokončil, a lídr průběžného pořadí Václav Pech. "Do Českého Krumlova jsme přijeli zvítězit. Mým cílem bude jet opět naplno a sbírat zkušenosti s dvěstěšestkou za plného nasazení. Rozhodně chci zopakovat vítězství ze Šumavy respektive nejrychlejší časy ze Vsetína," podotkl Kresta, jenž musel na Valašsku odstoupit po havárii z prvního místa.

Pech je již tradičně skromnější. "Vedeme, takže nemusíme nic zbytečně riskovat. Chceme hlavně dojet v popředí a získat body," tvrdil. Podle svých slov hodlá jet takticky a vyčkávat na výkony ostatních. "Za každou cenu se nemusíme v případě malého rozdílu s někým přetahovat. Neznamená to ale, že bychom jeli nějak pomalu. Fanoušek to ani nepozná. Pouze, když bude například hodně rozbitá trať, můžeme trochu pošetřit auto," uklidnil Pech diváky.

Velká pozornost bude upřena k Engemu a staršímu z bratrské dvojice Vojtěchů. Oba si však před rallye dávají nižší cíle a chtějí hlavně dojet. "Prioritou pro mě zůstávají závody na okruzích, ale k rallye chci přistupovat profesionálně. Jsem
realista, takže vím, že vyhrávat při současné konkurenci nemohu. Chtěl bych mít ale ze svého výkonu dobrý pocit a neudělat ostudu," uvedl Enge, jehož navigátorem bude zkušený Petr Gross.
 
Tomáš Vojtěch usedne poprvé do Peugeotu 206 WRC až dnes, takže při soutěži se bude s novým autem teprve sžívat. "Chceme vůz především vyzkoušet a určitě nebudeme nic lámat přes koleno. Budeme se snažit s ním rychle seznámit a naučit se ho ovládat. Vše proběhlo velmi hekticky, a proto není čas na trénování a vyzkoušení různých variant nastavení vozu. Raději ovšem sklidím posměch, že se skvělou technikou jedu pomalu, než abychom si způsobili nějaké problémy," přiznal Vojtěch na týmových internetových stránkách.

Jedenatřicátý ročník krumlovské rallye bude odstartován v pátek v 15.00. Cíl první etapy je po sedmi rychlostních zkouškách po 23.00. V sobotu je na programu zbývajících deset měřených úseků. Vítězná posádka projede cílovou rampou po absolvování 'ostrých' 199 kilometrů v 16.45.

Průběžný stav MČR:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 54 bodů, 2. Š. Vojtěch, Ernst (Toyota Corolla WRC) 33, 3. Trněný, Pritzl (Toyota Corolla WRC) 31, 4. Kresta, Hůlka (Peugeot 206 WRC) 30, 5. Trojan, Nesvadba (Škoda Octavia WRC) 27, 6. Béreš, Starý (Subaru Impreza WRC) 25.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon