Na Argentinské rallye čeká jezdce velký přesun

Buenos Aires - Absolutní světová špička včetně českého závodníka Štěpána Vojtěcha se sejde na Argentinské rallye, šestém podniku mistrovství světa v automobilových soutěží. Závod začíná ve čtvrtek divácky atraktivní supererzetou na fotbalovém stadionu River Plate v Buenos Aires.

Poté se konvoj všech jezdců přesune do 700 kilometrů vzdálené Córdoby, kde se v okolí Villa Carlos Paz uskuteční od pátku do neděle podstatná část závodu.

Logistická akce bude zřejmě největší v historii rallye, neboť bude třeba během jediné noci přesunout z Buenos Aires 77 vozů, jejich posádek a týmů mechaniků. Automobily pojedou po zemi, piloti poletí letadly. "Bude to zajímavé, spíš takový festival pro lidi, pro ně to bude úžasné," prohlásil Štěpán Vojtěch. "Uvidíme, jak se jim podaří ten přesun zvládnout," dodal.

"Je to velká výzva, bude to velmi obtížné," prorokoval organizátor celé akce David Eli. "Ale chceme ukázat rallye také divákům v Buenos Aires. Bude to těžké a stát hodně peněz, ale je to investice do budoucna," vysvětlil.

Přemístit musí se svými spolupracovníky asi 75 tun materiálu a automobilů, k čemuž bude potřebovat asi 52 kontejnerů.

Argentinská rallye je závodem na šotolině, na níž není výhodné startovat s jedničkou. Ta patří mistru světa z posledních tří sezon Sébastianu Loebovi z Francie, který tak bude fungovat jako "zametač" trati pro své soupeře. Ve výhodě budou jezdci s vyššími startovními čísly. Druhý vyjede Fin Marcus Grönholm, za ním jeho krajan rovněž s fordem Mikko Hirvonen.

Vojtěch pojede se spolujezdcem Michalem Ernstem s vozem produkční kategorie Mitsubishi Lancer, stejně jako loni. "Spokojenost by byla s bodovanou pozicí," prohlásil Vojtěch, který by tak musel mezi produkčními vozy skončit do osmého místa. "Ale budeme muset na jednom místě zpomalit," upozornil český jezdec na loňský skok na horizontu, při němž poškodil chladič a připravil se o možnost bojovat o lepší umístění.

Zkušenosti z loňska českému pilotovi pomohou. "Sice nám to tolik nesvědčí jako v Mexiku, neboť jsou tam velké změny rychlosti, techniky jízdy a rozbité cesty, ale zase máme itinerář z loňska, takže budeme bojovat o body. Shoduje se to tak z devadesáti procent," uvedl Vojtěch, který na vítěze závodu tipuje Loeba.

Pořadí MS (po 5 z 16 soutěží):
1. Loeb (Fr./Citroën) 38, 2. Grönholm (Fin./Ford) 37, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 31, 4. Sordó (Šp./Citroën) 19, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 16, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 11, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 2.

Pohár konstruktérů:
1. Ford 67, 2. Citroën 59, 3. Subaru 27, 4. Stobart-Ford a OMV-Kronos-Citroën po 21.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž