Motokrosař Smola si v Evropě polepšil

Litomyšl - Bez pádů. A bez defektu. František Smola prožil „klidný“ závod v evropském šampionátu třídy MX2 - Junior až na třetí pokus. Na své bodové konto si připsal dosud největší přírůstek. V obou jízdách skončil těsně za medailovými příčkami. A celkově mu patřilo stejné umístění.

„Závod mi vyšel lépe než oba předchozí. A v průběžné klasifikaci jsem se posunul o jednu příčku nahoru,“ zaradoval se 17letý Smola, jenž nyní figuruje na šestém místě.

„Je jen škoda, že nedosáhl na stupně vítězů, když se mu konečně vyhnuly problémy,“ zalitoval manažer litomyšlského týmu Petr Kovář. Úplně bezproblémový závod však Smola neprožil.

Na rozdíl od předchozích podniků v Rumunsku a ve Slovinsku si tentokrát smůlu vybral v tréninku. I v Gdaňsku upadl a okusil tvrdost trati.

„Po pádu jsem byl trošku potlučený a zohýbal jsem celou motorku,“ prozradil Smola. A potíže se mu nevyhnuly ani v první jízdě. Měla pro něj slibný úvod. Od startu vyrazil jako třetí a dokonce se probojoval až do čela. Vedoucí příčku si však neudržel.

„Zničehonic mi ztvrdly ruce. Vůbec jsem nemohl jet. Nechtěly mi povolit,“ podotkl Smola. Tři soupeři využili jeho slabší chvilky. A na českého mladíka zbyla „až“ čtvrtá příčka.

Stejné umístění vybojoval i ve druhé jízdě. Tentokrát se k němu musel prodrat zezadu. Odstartoval sedmý, ale postupně si o tři místa polepšil.

„Jen je škoda, že po dalším závodě se v celkovém pořadí zase propadnu dozadu,“ litoval Smola. O příštím víkendu nevyrazí na Ukrajinu, kde evropský šampionát pokračuje.

Ve stejném termínu se jede druhý díl mezinárodního mistrovství republiky v Lokti, v němž bude hájit vedení ve třídě do 125 ccm. „Domácí mistrovství má dobře rozjeté, proto dostane přednost. Navíc si může v Lokti vyzkoušet trať, na níž se letos opět pojede světový šampionát,“ řekl Kovář.

V Gdaňsku si pro evropské body dojel i 15letý holický závodník Michael Špaček z týmu Goldfren. Také on si držel stabilní výkonnost. Dvakrát skončil čtrnáctý a v průběžném pořadí šampionátu je dvanáctý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž