McRae je v Austrálii po první etapě třetí

  • 28
Perth - Skvělou třetí příčku okupuje po první etapě Australské rallye exmistr světa Colin McRae s fabií. Zkušený Skot ztrácí necelých 47 vteřin na vedoucího Nora Pettera Solberga se subaru. Již jistý šampion Sébastien Loeb s citroënem v deváté "erzetě" havaroval a závod pro něj skončil.

McRae, bývalý světový šampion, těžil i z problémů některých favoritů. Po sedmé rychlostní zkoušce odstoupil Marcus Grönholm z Finska, který tak s největší pravděpodobností přišel o šance na konečné druhé místo v MS. O to v Austrálii bojuje se Solbergem. 

Jednička Peugeotu Grönholm, jehož vyřadily problémy s poškozeným zavěšením kol, se podle pravidel může do rallye v sobotu vrátit, dostal by však penalizaci 20 minut.

Mimo hru o rekordní jedenácté vítězství v sezoně je i již jistý mistr světa Sébastien Loeb, který v osmém měřeném úseku havaroval. 

McRae dnes v Austrálii podal výborný výkon. V jedné z erzet zajel třetí čas a krátce se držel i na druhém místě. V závěru etapy jej ale předstihl Belgičan Francois Duval na citroënu.

"Jsem maximálně spokojený. Největší výhodou je pro mě startovní pozice, kterou se snažíme co nejvíce využít," řekl v průběhu dne McRae, jenž startuje na konci pole elitních posádek a jede tak na "vyčištěné" trati.

"Povzbudivé je, že jsme rychlí i při opakovaném průjezdu erzet," pochvaloval si skotský jezdec, jenž byl na Britské rallye sedmý.

V úvodu dnešního programu se dařilo i Romanu Krestovi, startujícímu s novou verzí Fordu Focus pro rok 2006. Podobně jako jeho týmový kolega Toni Gardemeister sice inkasoval třicetivteřinovou penalizaci za to, že neměl stejný motor jako na poslední mimoevropské rallye v Japonsku, přesto byl s minimální ztrátou sedmý.  První etapu zakončil na osmém místě. 

Armin Schwarz, dvojka Škody, pokračoval v Austrálii v nevýrazných výkonech a při posledním startu za mladoboleslavský tým mu patří jedenáctá pozice. Z jezdců startujících se speciály WRC je německý pilot poslední.

Výsledky po první etapě: 1. P. Solberg (Nor./Subaru) 1:14:58,0, 2. Duval
(Belg./Citroën) -46,6, 3. C. McRae (Brit./Škoda) -48,0, 4. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -1:03,5, 5. Stohl (Rak./Citroën) - 1:13,4, 6. Galli (It./Mitsubishi) -1:20,2, ...8. Kresta (ČR/Ford) -1:46,8, 11. Schwarz (Něm./Škoda) -2:29,4.

Český jezdec Roman Kresta na fordu v jedné z rychlostních zkoušek Australské rallye.

Petter Solberg z Norska na subaru v jedné z rychlostních zkoušek Australské rallye.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž