Loprais se předháněl s Tomečkem

Zuarát, Praha - Na kontrolní stanoviště najížděli oba piloti kamionů tatra z jiného úhlu, Karel Loprais byl tentokrát rychlejší. Svého soka předstihl o pouhých pět metrů, Tomáš Tomeček dobrzdil svůj mnohatunový speciál těsně vedle něj, jen v mírně nevýhodnější pozici. Více než 150 kilometrů druhé části 7. etapy Rallye Total Dakar se čeští závodníci doprovázeli, jeli na dohled. "Pista byla dost široká, pěkně jsme na sebe viděli," vysvětlil Tomáš Tomeček. "V průměru jsme jeli sto deset až sto dvacet a trochu jsme se naháněli."

Loprais dorazil do cíle 370 kilometrového měřeného úseku o pouhých třináct vteřin dříve. "Karel určitě nejel na sto procent, šetřil auto," řekl Tomeček. "Přesto jsem byl překvapen, že mu v tak rychlých úsecích stačím, má přeci jen výkonnější motor."

Oba Čechy znova předběhl pouze jediný muž, Rus Čagin na kamazu. "Tvrdý a rychlý profil tratě mu sedí," vysvětlil Loprais. "Má velký náskok, pokud nebude mít nějaký problém, nevím jak ho doženeme," přidal se Tomeček. Ruský pilot má po polovině soutěže náskok na druhého Tomečka hodinu a pět minut, Loprais ztrácí téměř sedmasedmdesát minut.

Šestinásobný vítěz rallye Loprais přiznal, že 7. "maratonská" etapa, přestože byla rozdělena do dvou úseků s šestihodinovou pauzou, byla hodně ubíjející. "Hned jak jsem dojel první úsek, šel jsme spát. Auto je naštěstí úplně v pořádku, takže na něm nebylo dohromady moc co spravovat."

I Tomeček si svůj vůz pochvaloval. "Tatra šlape bez problémů. Dokonce jsem jel i stočtyřicet. Pěkně jsem se dneska svezl."

ZPRAVODAJSTVÍ Z PÁTKU ZDE

Japonec Kenžiro Šinozuka na voze Mitsubishi Pajero se řítí písečnými dunami západní Sahary v druhé části maratónské sedmé etapy Rallye Total Dakar, která se jela 4.ledna z marockého Tan Tanu do mauritánského Zuarátu. Šinozuka etapu vyhrál, celkově je v kategorii automobilů druhý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž