Kresta je po druhé etapě už sedmý

  • 7
Kemer - Na bodovaném sedmém místě dokončil český pilot Roman Kresta druhou etapu Turecké rallye. Pilot týmu Ford tak jen o jednu příčku zaostává za svým životním maximem v podniku MS, které se mu podařilo zajet v předchozí dvou soutěžích na Sardinii a Kypru. Soutěž zatím suverénně vede Francouz Sebastien Loeb.

Krestovi, který byl po pátečním programu devátý, dnes pomohly k posunu problémy soupeřů. Hned v úvodu etapy si hodně pohoršil Ital Gianluigi Galli s mitsubishi, kterému se rozpojila hadice u turba a kvůli poklesu výkonu motoru se propadl z druhého místa dozadu.

V dnešní předposlední rychlostní zkoušce se Kresta posunul o další místo, když kvůli problémům s plynovým pedálem odstoupil ze sedmé pozice Nor Henning Solberg. Předtím ještě dostal s fordem "hodiny" a nabral tříminutovou ztrátu.

"Snažil jsem se udržet Krestu za sebou, ale pořád mám nějaké problémy," posteskl si.  Světového šampiona a lídra průběžného pořadí mistrovství světa Loeba nejspíš na cestě za obhajobou prvenství v Turecku mohou vykolejit jen případné potíže s autem.

Za ním svádějí vyrovnaný souboj o druhé místo Nor Petter Solberg se subaru, jenž zaostává za Loebem o více než minutu, a další exmistr světa Fin Marcus Grönholm. Pilot Peugeotu ztrácí před nedělními dvěma erzetami na Solberga necelých osm sekund.

Potíže potkaly v závěru druhé etapy Krestova týmového kolegu Fina Toniho Gardemeistera. V patnáctém měřeném úseku jej postihl defekt a na vítězného Loeba ztratil téměř tři minuty. Na šestém místě v celkovém pořadí má před Krestou k dobru jen 20 sekund.

Český jezdec mohl být s dnešním průběhem spokojen. "Hodně to klouže, protože trať je po dešti rozmočená," uvedl během etapy.  Po pátečním odstoupení Němce Armina Schwarze hájí barvy týmu Škoda Motorsport v soutěži už jen Fin Janne Tuohino, který je dvanáctý.

Výsledky po druhé etapě:  1. Loeb (Fr./Citroën) 3:44:34,2 hod., 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:16,6, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -1:24,4, 4. Sainz (Šp./Citroën) -3:36,8, 5. Märtin (Est./Peugeot) -5:11,3, 6. Gardemeister (Fin./Ford) -7:33,3, 7. Kresta (ČR/Ford) -7:53,5, 8. Galli (It./Mitsubishi) -9:10,4, 9. Warmbold (Něm./Ford) -10:40,7, 10. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -12:46,8, ...12. Tuohino (Fin./Škoda) -18:09,5.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž