Sébastien Loeb

Sébastien Loeb - Vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa v automobilových soutěžích Francouz Sébastien Loeb po 16. rychlostní zkoušce Německé rallye. | foto: AP, ČTK

Kresta dojel v Německé rallye šestý

  • 8
Trevír - Český pilot Roman Kresta potvrdil, že mu terén na Německé rallye svědčí. V konečném účtování skončil šestý a potřetí v sezoně seriálu mistrovství světa tak obsadil bodovanou pozici. Čtvrtý triumf v Německu v řadě si na své konto připsal Francouz Sébastien Loeb, který směřuje za obhajobou titulu mistra světa.

Kresta, tovární jezdec Fordu, sváděl ve všech dnešních rychlostních zkouškách těsný boj o páté místo s Italem Gigim Gallim na mitsubishi. Nakonec tento duel prohrál o necelých devět sekund. Český pilot se blýskl především v 16. erzetě, kdy mu k
zopakování vítězství ve vložce z roku 2003 chybělo jen osm desetin sekundy.

Hned v následující rychlostí zkoušce však Kresta zaostal za rivalem Gallim o více než pět sekund, Ital se dostal před něj a svou pozici si dalšími rychlými časy udržel.

Kresta přinesl díky šestému místu tři body sobě i stáji Ford, která se tentokrát nemohla spolehnout na finskou jedničku Toniho Gardemeistera, jenž
v sobotní druhé etapě ztratil drahocenný čas kvůli problémům s elektronikou.

Kresta šestou pozicí vyrovnal svůj výkon ze Sardinie a Kypru a posunul se na osmou příčku seriálu. "Mohl jsem jet v závěru ještě rychleji, ale bylo by to příliš velké riziko, což jsem nechtěl. Je lepší dojet šestý než nedojet vůbec," uvedl Kresta v oficiální zprávě týmu.

Český pilot si pochvaloval vůz, s nímž se mu dařilo již v testech před rallye. "Focus byl perfektní všechny tři dny. Když se něco pokazilo, byla to jen moje chyba," přiznal sebekriticky pilot, jehož povzbuzovalo na trati mnoho fanoušků z Česka.  "Bitva s Gallim byla určitě pro diváky zajímavá, ale pro mě také hodně náročná," dodal. 

Německá rallye se stejně jako v předchozích třech letech proměnila v Loebův koncert, jemuž tentokrát zdatně sekundoval jeho týmový kolega z Citroënu Francois Duval. Dravý Belgičan nakonec zaostal za stájovou jedničkou o 37 sekund, třetí byl Fin Marcus Grönholm na peugeotu, jenž ztratil více než dvě minuty.

Šampion Loeb vyhrál letos již osmý závod MS a v čele průběžného pořadí má náskok 32 bodů právě před Grönholmem.  Jednatřicetiletý Francouz se stal třetím jezdcem v historii světové rallye, jemuž se podařilo vyhrát jeden závod čtyřikrát za sebou.

"Rekordy mě nezajímají. Pro mě a můj tým je nejdůležitější vítězství v šampionátu, ke kterému jsme se zase přiblížili," poznamenal Loeb, díky jehož a Duvalovu výkonu se Citroën dostal do čela Poháru konstruktérů. "První dva dny jsme byli hodně agresivní a pak už jsme neriskovali," dodal.

Závod nedokončil ani jeden vůz týmu Škoda. Po výpadcích Armina Schwarze a Alexe Benguého, kteří bojovali o body do soutěže značek, dnes skončil i Jan Kopecký. Ten sice v 15. erzetě zajel šestý čas a porazil i Krestu či Grönholma, v následujícím testu však urazil levé zadní kolo a z devátého místa odstoupil.

"Možná, že jsem nebyl úplně soustředěný, nebo jsem špatně rozuměl navigátorovi, ale začal jsem brzdit příliš pozdě a narazili jsme do stromu. Byla to má první chyba na tomto podniku, ovšem velmi drahá," litoval Kopecký po letošní premiéře v mistrovství světa.

Škoda, suverénně nejhorší tým v hodnocení značek, bude v příštím podniku šampionátu poutat zřejmě největší pozornost. Ve fabii se do světového seriálu vrátí slavný Skot Colin McRae, jenž v polovině září absolvuje v barvách mladoboleslavské stáje Britskou rallye.

Výsledky
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:27:13,2 hod., 2. Duval (Belg./Citroën) - 37,4, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -2:04,8, 4. Märtin (Est./Peugeot) -4:09,4, 5. Galli (It./Mitsubishi) -5:03,6, 6. Kresta (ČR/Ford) -5:12,3, 7. P. Solberg (Nor./Subaru) -7:48,1, 8. Sarrazin (Fr./Subaru) -8:34,1, 9. Pons (Šp./Citroën) 9:09,2, 10. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -9:11,6, ...23. Valoušek (ČR/Suzuki) -33:28,6, 25. Vojtěch (ČR/Peugeot) -42:31,9. 

Průběžné pořadí MS (po 11 ze 16 závodů):  1. Loeb 93 b., 2. Grönholm 61, 3. P. Solberg 55, 4. Märtin 53, 5. Gardemeister (Fin./Ford) 47, 6. Rovanperä 22, ...8. Kresta 13.

Pohár konstruktérů: 1. Citroën 123, 2. Peugeot 117, 3. Ford 72, 4. Subaru 62, 5. Mitsubishi 47, 6. Škoda 8.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž