Grand Prix Evropy vyhrál Švéd Rickardsson

Vratislav - Žádná velká senzace se nekonala. Úvodní závod letošního seriálu Grand Prix na ploché dráze v polské Vratislavi ovládl pětinásobný mistr světa Švéd Tony Rickardsson. "Absolvoval jsem sedm těžkých jízd, všechny vyhrál. Je to nesmírně dobrý úvod do začátku seriálu," pochvaloval si vítěz, který vyhrál svoji patnáctou Velkou cenu.

Závodem prošel zcela suverénně, vyhrál všechny kvalifikační jízdy a soupeři ho nedokázali porazit ani v semifinále a finále.

Letošní seriál Velkých cen se jede jiným systémem než v minulosti, kdy se od počátku závodilo vyřazovacím způsobem. Nyní se nejprve utkají všichni jezdci ve dvaceti jízdách mezi sebou a nejlepších osm pak postoupí do semifinále.
 
"Je to náročnější, na cestě do finále si může jezdec dovolit v kvalifikační části i jednou zaváhat, ale každá další ztráta může znamenat konec šancí na úspěch. Pro diváky nesmírně
atraktivní, ale pro nás jezdce těžké jak psychicky, tak i fyzicky," řekl Rickardsson.

Druhý skončil Australan Leigh Adams. Ten se do finále probojoval po jednom z nejdramatičtějších soubojů, když v semifinále až na poslední chvíli předjel domácího mladíka Hampla. Na cílové pásce ho porazil jen o několik centimetrů. "Nejtěžší bylo vybojovat finále. Tony byl dnes vynikající, a tak druhé místo je úspěchem," řekl Adams. Třetí pozici v závodu, kterému přihlíželo 22.000 diváků, obsadil obhájce titulu Jason Crump.
 
Seriál pokračuje za čtrnáct dnů ve švédské Eskilstuně. Mezi patnáctkou stálých účastníků čeští plochodrážníci po třech letech chybějí; na startu budou až při pražské Grand Prix 9. července, kdy některý z nich obdrží divokou kartu.

Výsledky:
1. Rickardsson (Švéd.) 25, 2. Adams 20, 3. Crump (oba Austr.) 18, 4. Lindbäck (Švéd.) 16, 5. Hancock (USA) 11, 6. Pedersen (Dán.), 7. Hampel (Pol.) oba 10, 8. Jonsson (Švéd.) 8, 9. Sullivan (Austr.) 7, 10. Gollob (Pol.) 6.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon