Fabio Leimer, Racing Engineering, se stal devátým mistrem formule GP2.

Fabio Leimer, Racing Engineering, se stal devátým mistrem formule GP2. | foto: Roman Klemm

Birda zradily nervy, v boji o titul GP2 Brit zklamal

  • 0
Před posledními závody šampionátu GP2 dělilo oba hlavní protagonisty Fabia Leimera a Sama Birda jen sedm bodů. Zatímco Angličan nervovému napětí neodolal a všechny své naděje pohřbil nepovedeným startem, zachoval Švýcar v arabském vedru chladnou hlavu a dojel si pro titul mistra.

Pátek: Rossi poprvé na pole-position, Bird ve výhodě

Náročný přesun do vyumělkované arabské metropole zvládlo kompletní pole GP2 beze změn v kokpitech. Také dopolední volný trénink na „zeleném“ a tudíž velmi klouzavém asfaltu proběhl bez větších překvapení. Zatímco museli především nováčci nejednou využít výhod velkoryse asfaltovaných záchytných zón, usadili se na špičce jezdci stáje Russian Time, která poprvé nastoupila podpořena komerčním sponzorem (Ruské dráhy). Časy Birda a Dillmanna dokázal začátkem překonat jen zkušený Dany Clos (MP Racing). Série druhých a závěrečných útoků na rychlé časy vyšla nejlépe Leimerovi před Birdem, Closem, Rossim, Caladem a Dillmannem.

Oba favorité na titul se tedy předvedli výborně připraveni. Svou poslední, i když jen  matematickou naději na titul, za to ztratil James Calado: za strkanici s Dillmannem jej komisaři potrestali posunutím o pět startovních pozic, čímž přišel o možnost bodovat v kvalifikaci a tím i příležitost, dotáhnout lídry tabulky.

Za pole position uděluje GP2 tučné čtyři body a na ty měli pochopitelně favorité Leimer a Bird zálusk. Švýcar na okruhu Yas Marina nastoupil s náskokem sedmi bodíků a výsledek kvalifikace tedy mohl v každém ohledu ovlivnit taktiku zbytku víkendu. Za tmy, stále ještě velkého vedra a (ve sportovní pampě, jakou Arabský poloostrov je) samozřejmě před prázdnými ochozy se 26 vozů vydalo hledat desetinky.

To se při prvním pokusu podařilo překvapivě nejlépe Američanovi Rossimu z týmu Caterham. Byl nejrychlejší před Birdem a týmovým kolegou Canamasasem. Zdrženlivý Leimer si zapsal jen sedmý čas. První sada pneumatik ale dovolila i druhé ostré kolo, ve kterém se výborně naladěný Rossi divokou jízdou uprostřed provozu dokázal o další desetinu zlepšit. Za ním se seřadili Palmer, Leimer a Bird.

Sam Bird v monopostu svého vozu GP2 v garáži.

Šest minut před koncem session, právě když se favorité znovu rozjeli, ztratil Daniel Abt špatně připevněné zadní kolo, které zůstalo ležet ve výjezdu šikany. Lajdáctví týmu ART se postaralo o nevítané přerušení. Borci v kokpitech se museli znovu soustředit a využít k útoku na pole-position zbývající čtyři minuty.

Jako první vhodil rukavici do ringu Marcus Ericsson, když zlepšil Rossiho čas. Američanova odpověď byla o 7 tisícin pomalejší a nikdo jiný poté nedokázal zajet rychleji, než Švéd z týmu DAMS. Pole-position nakonec ale přeci jen patřila Rossimu: komisaři rozhodli, že se Ericsson nedržel ohraničení tratě a nejlepší čas mu škrtli! K Rossimu se tedy do první řady postavil Bird, druhou startovní řadu vytvořili Palmerem s Leimerem a třetí  Dillmann a Cecotto. Felipe Nasr zajel za Lancasterem jen osmý čas a i on se tím musel smířit se skutečností, že na titul pravděpodobně nedosáhne. Coletti, který také ještě měl teoretickou šanci na se kvalifikoval jen jako sedmnáctý.

„Dobrá, ty čtyři body mi unikly, ale stát v první řadě také není špatné. V mém posledním kole jsem uvařil pneumatiky, a tak jsem ten pokus ukončil. Startovat zítra s Fabiem v zádech bude jistě zajímavé – tenhle závod by si nikdo neměl nechat ujít!“ těšil se na sobotu Bird.

Sobota: Rossi vítězí v závodě, Leimer mistrem

Nervozita byla na startu hmatatelná a první pokus nevyšel, protože před zhasnutím světel zůstaly hned tři vozy stát. Při druhém startu se zvýšené napětí za 35stupňového vedra přeneslo i na Birda. Angličanovi zhasl motor a celé pole se přehnalo kolem něj. Vedení se ujal Palmer před  Rossim a Leimerem, zatímco za nimi kolidovali Dillmann s Lancasterem. Na trať musel vyjet safety-car. Bylo o titulu rozhodnuto?

Po třech kolech neutralizace se mohlo závodit a situace byla jasná: Palmer a Rossi se dokázali poněkud odpoutat od Leimera, který šikovně bránil třetí místo před Closem. Více Švýcar nepotřeboval, jeho hlavní soupeř Bird měl co dělat, aby se dostal mezi nejlepších dvacet. 

Po deseti kolech vyměnil Leimer měkké pneumatiky za středně tvrdou směs a kontroloval s přehledem svůj útok na triumf v mistrovství světa.

Na špičce se kolem poločasu postarala výměna pneumatik o změnu. Rossi se dokázal propracovat do vedení a sérií rekordních kol jej udržel před překvapeným Palmerem až do cíle. Po první pole position následovalo Američanovo premiérové vítězství v GP2!

Vyhrál svůj první závod GP2: Američan Alex Rossi.

Sedm kol před cílem se v poslední zatáčce střetli Evans a Canamasas. Novozélanďanův vůz poté zůstal stát na rovince a na trať podruhé vyjel safety-car.

O výsledku tedy rozhodl sprint na poslední čtyři kola. Leimer sice ztratil třetí místo vůči Ericssonovi, Bird ale nedokázal dojet lépe, než desátý. To znamenalo zisk titulu pro 24letého Švýcara.

„Po kvalifikaci jsem byl trošku zklamaný. Měli jsme problém s vozem a nedopadla tak, jak jsem si to představoval. Dnes jsem ale měl senzační start a k tomu jsem také viděl, co se stalo Samovi. Bylo mi ho líto – také by si titul zasloužil. Teď jsem ale již jen a jen šťastný. Být mistrem GP2, to o sobě nemůže tvrdit každý,“ radoval se Leimer, první švýcarský mistr od dob Marca Surera v F2 roku 1979.

Neděle: Calado byl nejrychlejším sprintérem

Z nedělní pole-position se sice mohl radovat Johnny Cecotto – ale ne dlouho. Nejlepší odpich totiž předvedl James Calado ze druhé řady a nešťastného Cecotta v první zatáčce otočil nedočkavý Nasr. Z prvního kola se špička vrátila v pořadí Calado, Clos, Leimer, Abt a Bird.

James Calado je z letošního pole GP2 jezdcem, který má zatím nejjasnější plány ohledně postupu do formule 1 a své ambice na kokpitu Force-India podtrhl bezchybnou krasojízdou směrem svého druhého sezonního vítězství.

Pořadí na bodovaných místech za Britem poté poněkud ustrnulo. Na tom bohužel nic nezměnila ani neutralizace po nehodě Jona Lancastera. Jen bojovný Sam Bird se dokázal posunout  před Abta na pátou pozici.

Výsledky sobotního závodu GP2 v Abú Zabí:
 1.Alexander Rossi(USA)Caterham1h00m16.414s
 2.Jolyon Palmer(Brit.)Carlin+2.130s
 3.Marcus Ericsson(Švéd.)DAMS+3.075s
 4.Fabio Leimer(Švýc.)Racing Engineering+4.687s
 5.Dani Clos(Šp.)MP+5.218s
 6.James Calado(Brit.)ART+6.370s
 7.Felipe Nasr(Braz.)Carlin+8.873s
 8.Johnny Cecotto Jr(Ven.)Arden+12.142s
 9.Daniel Abt(Něm.)ART+13.102s
10.Sam Bird(Brit.)Russian Time+13.568s
Výsledek nedělního sprintu:
1.James Calado(Brit.)ART
2.Dani Clos(Šp.)MP
3.Fabio Leimer(Švýc.)Racing Engineering
4.Sam Bird(Brit.)Russian Time
5.Daniel Abt(Něm.)ART
6.Marcus Ericsson(Švéd.)DAMS
Celkový výsledek šampionátu GP2 roku 2013:
1.Fabio Leimer201 b.
2.Sam Bird181 b.
3.James Calado157 b.
4.Felipe Nasr154 b.
5.Stefano Coletti135 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž