Gabriela Novotná

Gabriela Novotná | foto: archiv Gabriely Novotné

Tvrdá žena. Motorkářka Novotná se zranila, ale s pomocí neváhala

  • 2
Je to letní „obdoba“ slavné rallye Dakar, rovněž tvrdý test odolnosti lidí i závodní techniky. A teď z prestižní Silkway rallye dorazila zpráva, která leccos o lidské odolnosti vypovídá a vzbuzuje obdiv. Motorkářka Gabriela Novotná, jediný český zástupce na startu, měla ve středeční etapě těžkou nehodu. Ale to byl jen začátek nevšedního dne.

V rychlosti okolo 120 kilometrů v hodině se jí rozpletl ráfek předního kola. Upadla, a jak se později ukázalo, zlomila si pánev a nohu. Stejně na rozbitou motorku nasedla a dojela zbývajících 400 kilometrů rychlostní zkoušky. A co víc - ještě po cestě pomáhala se záchranou Rusky Anastazie Nifontové, kterou našla v bezvědomí!

V cíli se následně snažila motorku sama opravit, neboť šlo o tzv. maratonskou etapu, což znamená, že je jezdec dva dny odkázán sám na sebe a do bivaku za ním nesmějí mechanici. Ona se však nechtěla vzdát, tak moc toužila pokračovat. „Teprve potom jsme ji dostali k doktorovi na rentgen. Tam už byl verdikt jasný. Letíme domů,“ napsal její tým na facebookovém profilu, kde rovněž popsal onu nehodu.

Ona sama ve čtvrtek cestovala domů a na letišti nechtěla prozatím o nehodě příliš mluvit. Sdílnější prý bude až v dalších dnech.

„Důležité je jet rychle, ale ne moc agresivně. Prostě tak nějak plynout,“...
Velký sen. Ještě když neměla ani motorku, ani trenéra, snila Gabriela Novotná o...

Novotná, jinak v civilu tlumočnice a lektorka, je bezesporu obdivuhodná žena. Před deseti lety, ve svých jedenadvaceti, si koupila první motorku. Nejdřív jezdila po silnicích, pak ji ale zlákal terén, a jak říká, „ten už nikdy neopustila“.

Před třemi lety jela první velkou rallye v Řecku, minulý rok v lednu poprvé okusila i věhlasný Dakar. „To byl pro mě životní sen. Enduro i motokros mě bavily, ale jen tréninkově. Nelákalo mě se s někým přetlačovat na roštu. Lákala mě vždy kombinace navigování s jízdou. Asi je to tím, že jsem duší dobrodruh,“ vyprávěla.

Kvůli startu na něm se zadlužila. Vzala si hypotéku, a byť v desáté etapě spadla a zlomila si klíční kost, říkala: „Dakar mě bavil a těšil. Každé ráno jsem byla šťastná, že můžu nastoupit do další etapy. Neumím si představit nic, co bych na světě dělala radši.“ A tak se letos vrátila.

Úspěšně!

Byla rozhodnutá, že její dakarská mise bude pokračovat dál, však matadoři často říkají, že se skutečně závodí až při třetí účasti. Při prvních dvou se jen učíte a poznáváte. Pro mnohé je teď navíc lákavé, že se soutěž znovu stěhuje. Od roku 2020 už nebude mít zázemí v Jižní Americe, ani v Africe, kde se kdysi zrodila, ale budoucí lokací je Saúdská Arábie.

Pro Novotnou součástí příprav byla právě účast na Silkway rallye, v mnohém drsnější klání než Dakar. Sama tvrdila: „Silkway mě moc láká a přijde mi ještě zajímavější než Dakar.“ A vysvětlovala příčiny. „Sportovně a logisticky jde o jeden z nejobtížnějších závodů na světě. Nároky na jezdce jsou obrovské, a to nejen vzhledem k velkému počtu kilometrů (šest tisíc), ale také kvůli různorodosti terénu a povrchů. Trasa povede extrémním blátem na Sibiři a následně přes písečné duny pouště Gobi.“

Do cíle se Novotná nedostala. Doma je dřív než většina soků, přesto její účast vyžaduje respekt k odolnosti i chování fair play.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž