Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: Reuters

Potřebujeme razantní zlepšení, oslovil svůj tým Lewis Hamilton

  • 2
Pro mnohé je už jistým mistrem světa, přesto Lewis Hamilton burcuje svůj tým a volá: „Před dalším závodem se musíme razantně zlepšit!“ Na prohry není aktuální vládce formule 1 zvyklý. Obzvlášť na ty, které utrpí přímo na trati, bez jezdeckých chyb či technických závad. V Belgii porazilo Ferrari Mercedes a nepotřebovalo k tomu štěstí, ani smůlu soupeře.

Dalším závodem seriálu formule 1 je totiž Velká cena Itálie a tam, ještě více než v Belgii, bude rozhodovat rychlost na rovinkách. Monze je totiž hlavně o rychlosti v přímce a to je v současnosti asi jediná věc, ve které Mercedes zaostává. Podle měření na rovince Kemmel ve Spa-Francorchamps je ztráta na Ferrari v maximální rychlosti deset kilometrů za hodinu.

Pětinásobný šampion se obává, že na stejný problém doplatí jeho stáj už za pár dní v Monze.

„Monza je v podstatě jedna velká rovinka, takže se zdá, že to bude šťastný víkend pro Ferrari. Tento víkend jsme ztráceli v kvalifikaci vteřinu na kolo, takže jsme já a Valteri neměli moc možností, jak je (Ferrari) na dráze porazit. A v Monze není moc zatáček, kde by se to dalo dohnat,“ popisoval situace anglický závodník. „V nejbližších dnech potřebujeme razantně zlepšit naši rychlost na rovinkách. Nevím, jestli je to možné, ale pokud ne, pravděpodobně nás čeká další porážka.“

Výsledky závodu najdete ZDE

Sekunda na kolo? Opravdu Mercedes tolik ztrácel na Ferrari? V kvalifikaci možná ano, ale s každým odjetým kolem se náskok Italů tenčil a po přibližně deseti kolech na jedné sadě pneumatik získal mistrovský tým navrch. Ani to Hamilton neopomněl zmínit.

„Pneumatiky nám odcházely o trochu pomaleji než jim, v tom je naše naděje. Bude to opět dlouhý závod a možná se dostaneme Ferrari stejně blízko, jako se nám to povedlo tento víkend.

Stejně tak musí Ferrari najít lepší nastavení svého monopostu, aby mu tak rychle neodcházely pneumatiky. Ve Spa-Francorchamps vyhrál Leclerc jen díky vydatné pomoci Vettela. Auto s každým kolem výrazně zpomalovalo. „Bylo to pro nás velmi složitý závod,“ nechal se slyšet vítězný Leclerc. „Sice to je trochu zvláštní po prvním vítězství, ale mám za sebou už mnohem lepší jízdy. Dnes jsme se prali s nastavením, s pneumatikami a ke konci byl Mercedes výrazně rychlejší. Povedlo se, ale jak říkám, nebylo to ideální.“ 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž