Drymla v Sydney zastavil až rozhodčí

  • 1
Sydney - Úspěšnou sezonu úspěšně zakončil Lukáš Dryml. Jedenadvacetiletý jezdec na ploché dráze si udržel desáté místo v seriálu Grand Prix i po posledním desátém závodu v Sydney, v němž skončil osmý. První vítězství si v závěru sezony připsal Američan Greg Hancock. Už jistý mistr světa Švéd Tony Rickardsson skončil za Drymlem devátý. Souboj o konečné druhé místo pro sebe rozhodl Jason Crump z Austrálie. Díky zranění několika stálých jezdců startoval v Sydney také Bohumil Brhel a skončil dvaadvacátý.

Dryml si vedl skvěle. Na dráze nebyl poražen a o jeho vyřazení se postaral až v semifinále výrok rozhodčího, který označil jeho jízdu za nebezpečnou. V kvalifikační části porazil v první jízdě Poláka Ulamka a místní jezdce Wiltshira s Lyonsem. Z druhé jízdy, kterou vyhrál před Švédem Jonssonem, Polákem Cegielským a Slovincem Ferjanem, se už kvalifikoval do hlavního závodu.

Ve vítězném tažení pokračoval Dryml i tam. První jízdu vyhrál před Sullivanem, Ferjanem a Dánem Pedersenem a definitivně si pojistil místo v elitní desítce seriálu na úkor Pedersena.

Čtvrtým vítězstvím v řadě si pak zajistil postup mezi nejlepších osm jezdců v závodu. Za jeho zády skončili Švédové Jonsson, Mikael Karlsson a mistr světa Rickardsson. Ten hned v následující opravné jízdě dojel až třetí a poprvé v celém seriálu se nekvalifikoval do nejlepší osmičky.

Dryml skončil v druhé semifinálové jízdě. Jeho souboj s Mikaelem Karlssonem vyvrcholil pádem, Švéd musel do nemocnice a českého závodníka rozhodčí z opakované jízdy vyloučil.

"Tak dobře rozjetý závod jsem už dlouho neměl," tvrdil Dryml. "Všechno fungovalo na jedničku. Motorka jela skvěle, jezdil jsem nejrychlejší časy," pochvaloval si. "To semifinále bylo nešťastné. Hancock odjel dobře od startu, přetočil se však a já musel reagovat. Při tom do mne narazil Karlsson," líčil průběh rozjížďky. "Nemyslím si, že jsem měl být vyloučen a taky jsem to rozhodčímu říkal. Škoda, to fantastické celkové osmé místo bylo tak blízko," litoval český závodník.

Ve finále dominoval Hancock, který zvítězil před Angličanem Nichollsem a Australanem Crumpem. Ten si třetím místem v závodě zajistil druhé místo v celkové klasifikaci. Jeho soupeř Ryan Sullivan v prvním semifinále najel do pásky startovacího zařízení a o možnost bojovat o stříbro až do konce závodu přišel.

V příštím ročníku seriálu bude startovat elitní desítka z letošního roku včetně Drymla, jehož místo vybojované v Grand Finále kvalifikace GP obsadí Australan Lyons. Z této kvalifikace postoupil mimo jiné i Brhel. Grand Prix začne 17. května v Polsku a jeden ze závodů se uskuteční 6. září v Praze.

Výsledky: 1. Hancock (USA) 25 b., 2. Nicholls (Brit.) 20, 3. Crump (Austr.) 18, 4. Holta (Nor.) 16, 5. Karlsson 13, 6. Jonsson (oba Švéd.) 13, 7. Sullivan (Austr.) 11, 8. L. Dryml (ČR) 11, 9. Rickardsson (Švéd.) 8, 10. Gollob (Pol.) 8, ...22. Brhel (ČR) 2.
Konečné pořadí: 1. Rickardsson 181 bodů, 2. Crump 162, 3. Sullivan 158, 4. Adams (Austr.) 127, 5. Karlsson 122, 6. Hancock 122, 7. Gollob 117, 8. Loram (Brit.) 97, 9. Hamill (USA) 95, 10. L. Dryml 95... 32. Brhel 3, 40. A. Dryml (ČR) 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž