Charouzův strach, nadšení Janiše

  • 1
Brno - Masarykovým okruhem v Brně hřmí motory továrních vozů Mercedes Benz CLK ze série Deutsche Tourenwagen Masters. O jeden z vozů se dělí pilot evropské formule 3000 Jaroslav Janiš a jeho manažer Antonín Charouz, také jezdec amatér. Jejich pocity z prvních jízd jsou všelijaké. "Je to fantastické," řekl Janiš. "Mám z toho auta strach," uvedl Charouz. Řídí vůz, s nímž Bernd Schneider získal předloni titul mistra DTM. Tovární stáj AMG auto Charouzovi a spol. půjčí pro český okruhový šampionát vytrvalostních závodů.

Posádka Antonín Charouz - Tomáš Enge s ním poprvé pojede v Brně o posledním červnovém víkendu. Janiš nebude moci startovat, protože jej v tu dobu čeká závod F3000.

Olomoucký mladík právě ukázal tabuli s údaji Charouzovi, který projel rovinkou podél zdi pit lane. "Tak teď můžu mluvit," řekl Janiš a spustil: "Jízda s tímto autem byla pro mě jasně největším zážitkem z "plechových aut". Sedí a řídí se jako motokára, brzdy jsou jako ve snu, jen výkon mohl být větší. Je to nesrovnatelně lepší než Porsche GT3-R či Ferrari 550 Maranello. O menších autech nemluvě."

Janiš jezdil včera. Vůz mu zahřál samotný Bernd Schneider, expilot F1 a šampion DTM. "Bernd mi dal auto po pěti kolech a já pak odjezdil asi pětadvacet okruhů. Byl jsem o dvě vteřiny pomalejší než Bernd. Jedu s tím poprvé, takže se pořád hodně učím," poznamenal Janiš.

Charouz má okruh pro sebe dnes. "Zatím jsem odjel asi patnáct kol a nestačím se divit. Mám z toho strach, protože to vůbec neznám. To není jako jezdci DTM, kteří s tím lítají pořád. Hlavně ty brzdy. Jejich vlastnosti se vymykají fyzikálním zákonům. Zatím nemám šanci je ani využít, jak se s nimi dá brzdit pozdě," popsal zážitky Charouz, který kvůli závodění s mercedesem musel zhubnout z více než 120 kilogramů pod stovku. 

Dnes kromě Charouze testuje i Bernd Schneider, který jezdí s letošním modelem Mercedes Benz CLK. Loňský i předloňský mistr DTM musí hodně trénovat, neboť zatím nestačí na jezdce Audi TT-R. Zítra bude testovat jeho kolega Jean Alesi a zřejmě opět Janiš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž