Jenson Button z Británie.

Jenson Button z Británie s trofejí pro vítěze Velké Ceny Monaka. | foto: Reuters

Button slavil své největší vítězství. Jen parkovat stále neumí

  • 0
Monako (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Po závodě v Barceloně se zdálo, že Jensona Buttona začíná vyhrávání nudit, ale triumf při Velké ceně Monaka překonal veškeré jeho představy. "Je to moje největší vítězství," přiznal. "Poslední dvě kola v kokpitu mi to začalo docházet: Pane jo, já vyhraju v Monaku."

V prvních tréninkových kolech ve čtvrtek mu chvíli trvalo než spolu s inženýry nastavil auto, ale jakmile on, auto BGP 01 a klikatá dráha našly společnou řeč, byl k nezastavení.

"Monako se tolik liší od jiných tratí! Zdi jsou s každým kolem užší a užší a musíte udržet stoprocentní pozornost. Jen předjíždění jezdců o kolo zpět může způsobit nenapravitelnou škodu," popisoval pilot stáje Brawn GP.

A Button opět dokázal, že je ve svých devětadvaceti letech kompletním pilotem. Pozornost udržel dokonale a po absolvování téměř třista kilometrů na náročném okruhu měl ještě tolik sil, že s přilbou na hlavě proběhl mávajíc rukama divákům cílovou rovinkou.

O jeho vítězství nebylo ani chvíli pochyb. Rozhodující náskok získal hned po startu do první zastávky u svých mechaniků. Stejně jako jeho týmový kolega Barrichello zvolil, na rozdíl od většiny svých soupeřů, měkčí pneumatikovou směs.

"Byl jsem hodně překvapen, když na startu sundali z kol obaly, a skoro všichni měli tvrdší směs. My jsme o ni ani nepřemýšleli," popisoval jezdec.

Projeďte si tratě a závoďte s dalšími čtenáři - speciální infografika k závodům MS formule 1

A strategické volba vedoucí stáje Poháru konstruktérů se zase jednou ukázala jako správná. Ke konci úvodního úseku gumy sice odcházely, ale zpočátku byly značně rychlejší.

"Musel jsem do boxů, protože pneumatiky byly už docela sjeté a auto začalo být přetáčivé. Ale Rubens na tom byl hůř, takže jsem ještě dopadl dobře. Mysleli jsme si, že měkká směs bude o hodně lepší, ale při delších jízdách fungovala lépe druhá varianta."

Buttonova dokonalá pozornost po průjezdu kolem šachovnicového praporu stejně dokonale zmizela. Zapomněl, že v Monaku se podle letitého protokolu musí zaparkovat auto na cílové čáře a zatočil do park fermé. Pro vítězný pohár si tak musel doběhnout po svých.

"Parkování mi nikdy nešlo," smál se. "Při běhu s přilbou jsem poznal, jak je boxová ulička ve skutečnosti dlouhá. Ale na druhou stranu to byl dokonalý konec dokonalého závodu," dodal nyní už šestinásobný vítěz Velké ceny formule 1.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž