Autokrosař Stárek na východ nejede

Kdyně - Autokrosař Milan Stárek měl dva týdny prožít daleko na východě Evropy. V kalendáři evropského mistrovství je totiž na víkend naplánován závod v Tatarstánu a na další konec týdne klání v Moskvě. Stárek si ale namísto toho užívá dovolenou. „Tu už jsem potřeboval jako sůl. V posledních týdnech jsem měl s buginou značné starosti a ještě k tomu byl na pořadu závod za závodem. Do Ruska ale necestuji z jiných důvodů,“ uvádí Milan Stárek, který byl v posledním podniku evropského šampionátu v Nové Pace druhý v elitní třetí divizi a z českých pilotů nejlepší.

Evropských bodů na kontě letos mnohom nemáte. Z Ruska jste si mohl přivés větší porci a posunout se v mistrovství dopředu. Jste zatím sedmý, ale plánoval jste útok na titul. Tak proč tam nestartujete?
Do Tatarstánu je to téměř čtyři tisíce kilometrů daleko. Silnice v Rusku, ale i dalších zemích bývalého Sovětského svazu, dobře znám. Ke klasickým evropským  mají hodně daleko. Neumím si představit, že by se mně tam porouchal přepravní autobus. Tak bych ho tam asi nechal a odepsal ho. Pořadatelé sice přislíbili koloně závodníků policejní  ochranu, ale nevěřím, že by u mě policie stála celou dobu, než poruchu odstraním.

To je jediný důvod? Vždyť už jste byl na závodech například v Moskvě čtyřikrát.
Ne, není. A dokonce to není ani ten hlavní. Dalším je třeba nekonečné čekání na hraničních přechodech. Ale na východ se mně nechce především proto, že mám obavu ze změn v kalendáři autokrosového mistrovství v dalších sezonách.

Myslíte, že by závody ve východní části kontinetu mohly nahradit současná klání v Česku nebo jinde?
Pokud do Ruska bude k závodům jezdit evropská špička a ještě k tomu v dostatečném počtu, tak mám zprávy, že z evropského kalendáře vypadne druhý podnik v Česku a druhý v Portugalsku. Zatím nevím, zda by šlo o Novou Paku nebo o Přerov. Ale rozhodně pojedu raději závod doma či v Portugalsku, kam dojedu v pohodě po dálnici. Navíc tady není problém v případě jakýchkoliv problémů. Vloni se mně v Portugalsku rozbil autobus a jeho oprava byl otázkou hodin.

Máte zprávy o tom, zda jste jediný z českých autokrosařů, kdo do Vysoke Gory a do Dmitrova neodjel?
Při posledním podniku českého mistrovství ve Velkém Meziříčí se v depu mezi reprezentanty mluvilo o tom, že tam nepojede nikdo.

Co vedoucí jezdec šampionátu Nizozemec Fritz Duizendstra? Ten také zůstává doma?
Nemluvil  jsem s ním, ale předpokládám, že také neodjel. Duizendstra navíc nemá důvod do Tatarstánu  cestovat. Už by si v tabulce mistrovství jen škrtal mistrovské body.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž