Začíná hon na neporazitelného Ahonena

Harrachov - Bezvětří, jasno, mírný mráz - ideální počasí snad pomůže při pátém letošním závodu Světového poháru ve skocích na lyžích devětačtyřiceti vyzyvatelům v boji proti vládci sezony. Janne Ahonen ještě letos přemožitele nenašel. "Je prostě skvělý, ale jednou prohrát musí," říká jeden ze soupeřů Jakub Janda.

"Skoky teď nemají krále, ale skupinu vyrovnaných závodníků," tvrdil Ahonen loni, kdy se musel o titul vítěze Světového poháru prát do poslední chvíle. Nyní ho však soupeři sledují se značným odstupem.

V sedmadvaceti dostoupal na vrchol. Na stejný, na jakém byl před pár lety Adam Malysz. Dozrál. "A pomohly mu nové předpisy FIS," dodává český reprezentant Jan Matura. Ahonen patřil mezi skokany vždy mezi robustnější, a proto nemusel nyní kvůli délce lyží přibírat kilogramy.

"Ahonen skáče ve světové špičce deset let, je to osobnost," pokračoval Matura. Vždyť ve Finsku tak populární "muž s kamennou tváří" vyhrál závod SP už v patnácti. Před dvanácti lety.

Finové v současnosti nemají větší sportovní idol, Janne a modelka Tiia patří k nejznámějším manželským párům. A to se nezmění, i kdyby třeba párkrát na můstku prohrál.

"Porazitelný je," připojil se další Čech Jan Mazoch. "Málem padl už v Trondheimu," připomněl  Mazoch čtvrtý závod letošního SP, kdy po prvním kole vedoucí Nor Ljökelsöy smolně zůstal "viset" na nájezdové věži a pak mu foukl vítr. "Byl lepší a jinak by určitě vyhrál," tvrdí i Janda.

Mazochovi je devatenáct, v jeho letech byl už Ahonen mistrem světa, nyní jsdu spolu do závodu a vnuk Jiřího Rašky se může od mistra učit. "Dělá minimum chyb a každý skok je téměř dokonalý," potvrzuje, že pečlivě sleduje jeho výkony.

Odpověď na otázku, zda bude muset Mazochův vzor poprvé letos sklopit hlavu, bude známa v sobotu, po třetí odpolední hodině, kdy končí úvodní harrachovský závod.

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen v Harrachově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž