Vítězný Lukáš Bauer v cíli.

Vítězný Lukáš Bauer v cíli. | foto: ČTK

Včera slavila na lyžařském MS Finka. Zajásá dnes Bauer?

  • 13
Ustavičně chumelí, teploměr ukazuje -4 stupně Celsia. Trenér Miroslav Petrásek vzhlédne k šedivé obloze a povídá: "Takhle kdyby bylo v pátek, je to dobré. To by nám vyhovovalo." Dnes ve 13.24 vyběhne na mistrovství světa v lyžování do stopy Lukáš Bauer. Nadešel den, na který se celý rok chystal. Závod na 15 kilometrů klasicky. "Jeho" závod.

Včera slavila dojatá Finka Saarinenová premiérový titul kariéry. Bauer bude dnes snít vlastní sen o své první medaili ze světového šampionátu. V 31 letech! "Že je to pozdě? Nevadí. Na první dospělou medaili z republiky jsem taky čekal pořádně dlouho." 

Změny ve startovním pořadí

V běžeckém závodě na 15 km klasickou technikou dojde ke změně obvyklého pořadí startujících.

Obvykle jede červená skupina nakonec. V zítřejším závodě však pojede na konci startovního pole 25 papírově nejhorších závodníků. Tato skupina navíc pojede v opačném pořadí, tedy papírově nejhorší závodník vyjede na trať jako poslední.

Ke změně došlo aby se červené skupině zlepšily podmínky.

Pokud by startovala poslední jako obvykle, v zítřejším hustém sněžení by jim rychle zapadala stopa. Proto pojedou uprostřed startovního pole, aby jim ostatní běžci pomohli udržet stopu skluznou.

Vyrazí na trať s číslem 48, půl minuty před ním Nor Johnsrud, za ním německý "chrt" Teichmann a švýcarský objev Cologna.

Elitní světoví běžci se budou "modlit" za spravedlivé podmínky, v mysli nosí strašák v podobě patnáctky na minulém mistrovství v Sapporu. Tehdy začalo do zmrzlé stopy během závodu chumelit, zkraje startující outsideři letěli a favorité brzdili. "Sapporo je mementem," říká Petrásek. "Radši ať tady chumelí pořád. Takové počasí neovlivňuje stopu ani trať."

Bauer nesouhlasí: "Já bych bral tvrdou stopu, minus osm, azuro." Ale zůstane patrně jen u přání.

Z odpoledního tréninku kráčel s rozporuplnými pocity. "Úplně spokojený nejsem," říkal. Ten trénink mě i kvůli organizačním problémům nenadchl."

Na trati dojel rolbu, která neustále upravovala měkkou stopu. "Nebylo kudy ji předjet. Snáz bych předjel Olssona nebo Veerpala než tu rolbu."

Pro tu chvíli nebyl v Liberci mužem s doložkou nejvyšších výsad. Ale jinak? Manželka dostala speciální akreditaci, může za ním s oběma dětmi do cíle i do buněk. Kartičku VIP nosí na krku i Bauerovi rodiče.
Sám bydlí daleko od závodnické "vesnice", s dalšími českými běžci na středisku Dukly. Co na tom, že zdi jsou propustnější než na hotelích. "Máme tu svůj klid. Izolovali jsme se od ostatních v zájmu úspěchu."

Včera mu na kombinézu přibyl i nový sponzor, firma ČEZ. Jeho jméno táhne. Přitáhne jistě i diváky.

Šestkrát v životě triumfoval na trati 15 kilometrů klasicky ve Světovém poháru nebo na Tour de Ski. Intervalový start, kdy si sám diktuje tempo, je jeho doménou. "Je zdravý a nachystaný," říká kouč Petrásek, na sebe však prozrazuje: "Jsem nervóznější než kdy jindy."

Na rozdíl od trenérů a servismanů testujících závodní lyže stráví Bauer dnešní dopoledne v suchu na Dukle. "Budu se trochu nudit a řešit, co dělat a kdy jíst. Jen na snídani tu patnáctku neobjedu."

Bauer o soupeřích


Anders Veerpalu (Estonsko) (dvojnásobný olympijský vítěz) "Jeden z nejlepších klasiků ‚mé‘ éry. Mrzelo mě, že rok a půl laboroval s kolenem, rád závodím s těmi nejlepšími.

Andrus VeerpaluPředtím třikrát vyhrál klasiku na velkých akcích."

Axel Teichmann (Německo) (dvojnásobný mistr světa) "Atypický závodník. Když se podíváte na jeho styl, řekli byste: To je turista. Ale plácá to tam strašně rychle a má drtivý závěr. Když nad ním v půlce trati povedu o pět vteřin, nic to neznamená."


Johan Olsson (Švédsko) (3x na stupních vítězů ve SP) "Velké překvapení sezony. Vynechal Tour de Ski, což mu svým způsobem mohlo pomoci. Jezdil patnáctku stabilně do první trojky. Pozoroval jsem ho i tady, pro mě je největším favoritem."

Martin Johnsrud Sundby (Norsko) (vítěz úvodní patnáctky sezony) "Nečekaně vyhrál úvodní klasiku v Kuusamu. Postavou bych ho netipoval na klasika, ale musí se s ním počítat. I když se k výsledku z Kuusama už nepřiblížil."


15 km klasicky v číslech

ZOH 2006 Turín:
1. Veerpalu (Est.), 2. BAUER, 3. Angerer (Něm.) MS 2007 Sapporo: 1. Berger (Nor.), 2. Karnějenka (Běl.), 3. Angerer (Něm.),... BAUER nestartoval.


Závody Světového poháru v sezoně

Kuusamo (30. 11.)
: 1. Johnsrud (Nor.), 2. BAUER, 3. Jauhojärvi (Fin.). Davos (13. 12.): 1. Olsson (Švéd.), 2. Teichmann (Něm.), 3. Jauhojärvi (Fin.)... 19. BAUER.

Davos (13.12.): 1. Olsson (Švéd.), 2. Teichann (Něm.), 3. Jauhojärvi (Fin.), ... 19. BAUER.

Otepää (24. 1.): 1. BAUER, 2. Olsson, 3. Vittoz (Fr.). Valdidentro (14. 2.): 1. Södergren (Švéd.), 2. Svartedal (Nor.), 3. Olsson,... BAUER nestartoval.

Valdidentro (14.2.): 1. Södergren (Švéd.), 2. Svartedal (Nor.), 2. Olsson, ...BAUER nestartoval


Bauerovi zbyly čtvery lyže. Vyhraje číslo 901?


34, 67, 813, 901. Ne, to nejsou výherní čísla loterie. Vítězné lyže to však být mohou. Páry s těmito čísly prošly včera ve Vesci užším výběrem. Jedny z nich dnes dostane Lukáš Bauer na trať běhu na 15 km.

Lukáš Bauer


"Všechny se jeví výborně," říká Jan Pešina, šéf českých servismanů.


Z 26 párů Bauerových klasických lyží, které v Liberci má, jich po první selekci zbylo deset. Pak šest. Včera odpoledne čtyři.


Stříbrné běžky z olympijského Turína mezi nimi nejsou. Ani ty, na nichž letos ovládl Světový pohár v Otepää. "Nevycházely nám na tenhle podklad nejlíp," vysvětluje Pešina, v chumelenici připomínající sněhuláka.


Trumfem se mohou stát "devětsetjedničky". Tyhle nové lyže dostal Bauer od firmy Fischer až v Liberci. Pešina a Bauerův osobní servisman Vít Fousek si je na testovacím úseku pod buňkami pochvalovali. A Bauer s nimi. "Většinou se s novou konstrukcí lyží chvíli sžívám.


Tady s těmi jsem po 20 minutách neměl žádný problém."


Přesto: Odhodlá se riskovat? Použije dnes do svého závodu roku nezajeté lyže?


"Proč ne? I na olympiádě v Salt Lake City dostal Lukáš nové skejtové lyže a hned na nich odjel výborný závod," vzpomíná trenér Miroslav Petrásek.


O půl osmé ráno, skoro šest hodin před startem, dorazí dnes čeští trenéři i servismani do areálu Vesec.

"Doufám, že vyhrajeme aspoň ráno a budeme testovat první ze všech týmů," vtipkuje Petrásek.


Ze čtyř zbylých párů vyřadí dopoledne nejprve další dva. Pak začne finální alchymie. "Tři čtvrtě hodiny před závodem vybereme jedny, půl hodiny před startem je Lukáš dostane," líčí Pešina.


Ovšem v záloze budou mít připraveny ještě úplně jiný typ lyží: mikrokontakty. Tedy speciální lyže na teplotu nula, se skluznicí zdrsněnou smirkovým papírem, které se nemažou stoupacím voskem. Jejich použití je hrou vabank, jakousi ruskou ruletou. Loni při předposlední etapě Tour de Ski je servismani přistrčili Bauerovi minutu před startem, ale zprvu se na ně lepil sníh. Házeli pak přes stopu hadry a větvičky, aby Bauer sníh ze skluznice sedřel.


"Tehdy jsem se chtěl jít oběsit," vzpomíná Fousek.


Nervozita vibruje v české mazací buňce i nyní. "Když se povede první závod, celému týmu se hned líp dýchá," dávno ví Pešina.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž