Kateřina Janatová na trati desítky volným způsobem v Gällivare.

Kateřina Janatová na trati desítky volným způsobem v Gällivare. | foto: Profimedia.cz

Úvod Tour de Ski: Černý a Janatová zvládli kvalifikaci sprintu, Novák neuspěl

  • 1
Běžci na lyžích Ondřej Černý a Kateřina Janatová postoupili ve sprintu volnou technikou do vyřazovacích bojů v úvodní etapě Tour de Ski v Toblachu. V kvalifikaci mimo jiné vypadla česká jednička Michal Novák, jenž po prodělané nemoci neplánuje absolvovat celý seriál.

Čtyřiadvacetiletý Černý zajel na trati 1,4 km desátý čas se ztrátou 4,2 sekundy na nejrychlejšího Lucase Chavanata z Francie. O dva roky starší Janatová byla jedenáctá 8,58 sekundy za Švédkou Jonnou Sundlingovou, jež zvítězila o téměř tři sekundy před vedoucí ženou Světového poháru Jessie Digginsovou z USA.

Blízko postupu do třicítky pro vyřazovací kola byl Luděk Šeller, který obsadil 34. pozici. Novák byl čtyři příčky za ním. Adam Fellner, jenž by měl stejně jako Janatová odjet celou Tour, měl 53. čas. Druhá z českých lyžařek Barbora Antošová obsadila 46. místo.

Ve startovní listině chyběl největší favorit a obhájce celkového vítězství Johannes Hösflot Klaebo z Norska, který start vzdal kvůli nemoci. Vyřazovací část začne ve 14:30.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž