Norský expert na techniku běhu na lyžích Ragnar Bragvin Andresen (vlevo) a...

Norský expert na techniku běhu na lyžích Ragnar Bragvin Andresen (vlevo) a Michal Novák. | foto: Archiv Ragnara Bragvina Andresena

Novák odstoupil z Tour de Ski, po nemoci stále není připraven

  • 0
Lyžař Michal Novák odstoupil před dnešním druhým závodem v Toblachu z Tour de Ski. Česká běžecká jednička se stále potýká s následky prodělané nemoci. Média o tom informoval sportovní ředitel běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR Štěpán Kaliba.

Sedmadvacetiletý Novák vstupoval do prestižního seriálu s cílem absolvovat po prodělané chřipce alespoň první tři závody v Toblachu. Nakonec v italském středisku zasáhl pouze do sobotního sprintu, v němž nepostoupil z kvalifikace. Poté co obsadil 38. místo, rozhodl se, že na Tour pokračovat nebude.

„Michal byl před začátkem Tour de Ski už zdravý. Následkem nemoci prodělané po Světovém poháru v Trondheimu byl před odjezdem na Tour samozřejmě omezen v tréninku, ale s ohledem na to, že cílíme na celkové pořadí v seriálu Světového poháru, jsme se společně rozhodli, že start na Tour zkusí,“ řekl Kaliba.

I Norové Novákovi fandí. Severský expert o běžecké technice i dominanci krajanů

„Po prvním závodě i s ohledem na Michalovy pocity a po konzultaci s lékařským týmem a trenéry Michal v Tour pokračovat nebude. V Toblachu zůstane dál a bude se tam individuálně připravovat na další část sezony,“ doplnil Kaliba.

Karlovarský rodák Novák měl výborný vstup do sezony. Ve finské Ruce vybojoval druhé místo v závodu na 20 kilometrů s hromadným startem a doběhl devátý na 10 kilometrů volnou technikou v Gällivare. Na Tour de Ski měl obhajovat jedenácté místo.

Jedinými českými účastníky na Tour de Ski zůstali Adam Fellner a Kateřina Janatová. Seriál pokračuje dnes od 12:15 závody na 10 km klasicky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž