Připravit SP sdruženářů byl malý zázrak

Harrachov - Za necelý týden dokázali členové Sportovního areálu Harrachov a klubu Jiskra Harrachov připravit skokanský můstek i běžeckou trať, ačkoliv ještě minulý pátek nebylo po sněhu nikde ani památky. Proto považují pořádání Světového poháru v severské kombinaci v Harrachově za malý zázrak. "Nevěřil jsem, že to půjde," přiznal předseda organizačního výboru Jiří Krejčí. Až v úterý ráno se podle něj organizátoři rozhodli, že na sebe vezmou riziko a závodníky do Harrachova pozvou.

"Ale až ve čtvrtek ráno bylo jasné, že to určitě bude," upozornil Krejčí.

Pořadatelé Světový pohár dvakrát takřka zrušili. Nejdříve před týdnem, protože nebyl sníh, a potom v neděli, kdy se oteplilo a na šestnáct hodin musela být vypnuta sněhová děla. Pak se ale mráz 'usadil' pod Čertovou horou a bylo vyhráno.

"Byla to souhra tří mimořádně důležitých faktorů: počasí, techniky a lidí. Vše klaplo na sto procent, takže se to opravdu povedlo," doplnil Krejčí.

Snahu a nasazení pořadatelů ocenil i Ulrich Wehling, ředitel úseku severské kombinace FIS: "Harrachovským se podařilo nemožné. Připravit závod za těchto podmínek je opravdu výjimečné. Jsem velice spokojen," řekl.

Množství nastříkaného sněhu lze jen těžko odhadnout, děla jím zasypala můstek, tratě i spodní část sjezdovky, která bude o víkendu otevřena pro rekreační sjezdové lyžování. Na okruhu dlouhém 2,5 km leží třicet centimetrů sněhu a trať je široká až šest metrů. Sněhem je pokrytý celý běžecký areál a můstek K-90. "Všichni jsou mile překvapeni. Můstek je dobrý a tratě také," shrnul český trenér Libor Foltman názory všech závodníků.

O tvorbu sněhové pokrývky se ve dne v noci staralo celkem osmnáct lidí, směny se střídaly po deseti hodinách. "Tři až čtyři na můstku a devět se motalo okolo trati," dodal Krejčí. Sníh nejprve vyrábělo čtrnáct děl, ale po dobu tří dnů i dvaadvacet. Sportovní areál má kombinovaný systém zasněžování, používá děla vysoko i nízkotlaká. Jeden sněhový kanón stříkal hromadu, jiný úzký pruh v lese a další širokou plochu stadionu. "Díky tomu jsme schopni rychle obstarat takové prostředí," řekl Krejčí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž