Marcel Hirscher

Marcel Hirscher | foto: AP

Podváděl jsi, kritizují Hirschera. Lyžař při výhře v Záhřebu minul branku

  • 21
Nepříjemný víkend prožívá jeden z nejlepších lyžařů této sezony Marcel Hirscher z Rakouska. Nejenže nedokončil nedělní slalom v Kitzbühelu a přišel tím o vedení ve Světovém poháru, ještě se na něj valí kritika za údajné podvádění. Ve vítězném závodu v Záhřebu 5. ledna totiž neprojel správně branku, což si podle svých kritiků musel uvědomit.

Na situaci upozornil na základě anonymního tipu rakouský list Kronen Zeitung. Důkladný rozbor Hirscherovy jízdy ukázal, že slalomový specialista měl být skutečně v Záhřebu diskvalifikován.

"Byl to skvělý závod, ale nejsem si jistý, zda byl korunován ten správný vítěz. Je to frustrující," řekl Ante Kostelič, otec a trenér Ivici Kosteliče, jenž byl v domácím závodu stejně jako dnes v Kitzbühelu třetí. "Velký šampion musí jít příkladem. V devíti případech z deseti lyžař ví, jestli minul branku," dodal Kostelič.

Šéftrenér rakouské reprezentace Mathias Berthold s kolegou nesouhlasil a bránil svého svěřence. "Je hodně obtížné to rozpoznat, protože jízda je hrozně rychlá," uvedl Berthold. Podle něj rakouští funkcionáři procházeli zpomaleně Hirscherovu záhřebskou jízdu pětkrát, než jeho chybu našli. Zatím není jasné, zda může nové zjištění skončit Hirscherovou dodatečnou diskvalifikací.

Pravidla Světového poháru totiž nejsou jednoznačná. Podle jednoho musí být podán protest maximálně 15 minut po skončení závodu, jiné pravidlo však dodává, že pokud existuje jasný důkaz porušení pravidel, může být podán protest ještě do 30 dnů. V sobotu ředitel chorvatské lyžařské federace Vedran Pavlek agentuře Reuters řekl, že protest skutečně zvažuje.

Sám Hirscher tvrdí, že o špatně projeté brance opravdu nevěděl. "Není jednoduché poznat, že jste udělali chybu, protože často projíždíte těsně vedle branky. Celá tahle záležitost mi vadí, protože chci, aby má vítězství byla nezpochybnitelná," uvedl dvaadvacetiletý Rakušan po dnešním vypadnutí v Kitzbühelu.

Toho využil dnes třetí Kostelič a vystřídal ho v čele průběžného vedení SP.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž