Česká boulařka Nikola Sudová.

Česká boulařka Nikola Sudová. | foto: ČTK

Normální lyžování? To Sudovou nebaví

  • 1
Praha - Normální obloučky na sjezdovce? To není nic pro Nikolu Sudovou. Vicemistryně světa v jízdě v boulích si pořádně užívá život i na lyžích. "Po chvíli už jezdím na jedné lyži, pozadu a hledám nějaký freeride mimo," tvrdí o sobě česká akrobatická lyžařka. Její život jsou především zábava a adrenalin.

Lyžování v metrovém prašanu mimo sjezdovky, lezení na stěně v Liberci i na skalách a squash nebo tenis. "V Liberci máme stěnu, občas zajedu do Suchých skal," řekla.

Láká ji i heliskiing, při němž lyžaře vyveze na vrchol hory vrtulník. "Ale musel by tam být prašan," upřesnila, co ji láká nejvíce. "Na freeridy bych jezdila ráda, ale po sezoně v březnu toho prašanu už moc není," pokrčila rameny.

Dostala také nabídku proletět se v akrobatickém letadlu. "No, nevím, co by to se mnou udělalo, letět hlavou dolů," smála se. "Už se k tomu odhodlávám dva roky," culila se.

Může si i jako členka Dukly skočit s padákem buď na tandemu, nebo po absolvování kurzu sama. "Třeba to někdy udělám, zatím na to ale nebyl moc čas," prohlásila. Jezdí i na horském kole, dokonce Český pohár. "Ale jen kratší závody; z kopce, do kopce, kořeny," popsala. 

Chce ale uspět na olympijských hrách a už má v hlavě tréninkový plán. V těchto dnech absolvuje regeneraci v lázních, pak pojede zřejmě k moři na dovolenou, kterou jí zaplatí manažer Marek Rejman. S ním se totiž pořád sází.

"Jenže před mistrovstvím světa jsme se nevsadili, jen hádali o to, jestli budu do druhého nebo třetího místa. Když jsem byla druhá, tak svolil, že mi to zaplatí," smála se. Představuje si, že dovolená bude ve znamení potápění a tenisu. "Ale nevím, kam mě pošle," dodala.

Trénink do Turína, kde bude patřit mezi české medailové naděje, zahájí v červnu. Do jízdy chce jezdkyně z Jablonce nad Nisou zařadit nový skok - salto s rotací mimo osu.

Zkoušet ho bude hlavně na trampolíně a při skocích do vody ve Štítech u Aleše Valenty. "Od srpna bychom chtěli už na ledovec, sezona bude trochu rychlejší, vrchol je totiž v únoru," upozornila na termín olympiády nejlepší česká boulařka.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž